Încălzirea globală, cauza pentru canicula din acest an

Valul de căldură cu care se confruntă Europa este 'un semn lipsit de ambiguitate' al schimbării climatice, care l-a făcut 'mai probabil', potrivit unui studiu preliminar care nu merge însă până la a pune canicula doar pe seama încălzirii globale.

De la începutul valului de căldură care afectează întreagă emisfera nordică de câteva săptămâni, oamenii de ştiinţă subliniază că acesta este compatibil cu tendinţele anunţate de modele climatice. Însă, la modul general, cercetătorii sunt reticenţi în a atribui doar dereglării climatice producerea unui eveniment meteorologic extrem, indiferent care ar fi el. Totuşi, tot mai multe cercetări sunt efectuate pentru a determina a posteriori dacă este posibil ca un eveniment să nu se fi produs în absenţa schimbării climatice provocate de activităţile umane.

Cauza căldurii excesive, neobișnuită

Cercetătorii din reţeaua World Weather Attribution (WWA) au decis să se mişte mai repede şi să nu aştepte sfârşitul valului de caniculă pentru a-şi face calculele, subliniind, de altfel, caracterul 'preliminar' al rezultatelor lor. Ei au comparat cele trei zile consecutive cele mai calde ale valului actual de caniculă măsurate în şapte staţii meteorologice din şase ţări (Finlanda, Danemarca, Irlanda, Olanda, Norvegia şi Suedia) cu cele trei zile consecutive cele mai calde înregistrate în fiecare an de aceleaşi staţii care colectează date de la începutul secolului al XX-lea. Folosind tot modele climatice, ei au ajuns la concluzia că valul de căldură actuală este 'mai probabil' din cauza încălzirii globale.

'Semnul schimbării climatice este lipsit de ambiguitate', se subliniază în comunicatul WWA. Cercetătorii diferenţiază însă între diverse regiuni. Pentru Olanda, Danemarca şi Irlanda, ei estimează că schimbarea climatică 'a mărit de mai mult de două ori probabilitatea valului de căldură actual', subliniază Geert Jan van Oldenborgh, cercetător la Institutul meteorologic olandez KNMI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel