Europa se încălzește mai rapid decât media globală, iar anul trecut a fost cel mai fierbinte din istorie.
Europa se încălzește mai rapid decât media globală, iar anul trecut a fost cel mai fierbinte din istorie, transmite BBC.
În timp ce 2019 a fost, la nivel global, al doilea cel mai cald an care a existat vreodată, o serie de valuri de căldură a împins continentul european la un alt nivel de temperaturi.
În ultimii cinci ani, temperaturile globale au fost, în medie, cu un grad Celsius mai ridicate decât la finalul secolului al XIX-lea. În Europa, în aceeași perioadă, temperaturile au fost cu 2 grade Celsius mai mari.
Informațiile au fost publicate de a 50-a aniversare a Zilei Pământului. Organizația Mondială a Meteorologiei (OMM) transmite că semnalele fizice de schimbare climatică au început să prindă viteză în ultimii cinci ani, fiind cea mai caldă perioadă din istoria înregistrărilor.
Datele europene, provenite de la serviciile Copernicus, arată cum 11 din cei mai calzi 12 ani din istorie au fost înregistrați după anul 2000. Condițiile fierbinți și valurile de caniculă din vară au dus la secete în multe părți ale Europei Centrale.
Puse laolaltă, datele arată „un trend clar de încălzire în ultimii 40 de ani". „Europa s-a încălzit într-adevăr mai rapid decât media globală", a spus prof. Rowan Sutton.
„Acest lucru se întâmplă din două motive. În primul rând, regiunile terestre se încălzesc, în general, mai rapid decât oceanele, tocmai pentru că umiditatea specifică oceanelor încetinește rata încălzirii", a spus el. „În al doilea rând, reducerile în anumite forme ale poluării aerului au contribuit la recenta încălzire europene, mai ales vara".
În acest ritm, continentul european încalcă promisiunea din Paris, prin care a pledat pentru menținerea creșterii temperaturilor „cu mult sub" 2 grade Celsius.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci