Se încălzesc oceanele, iar asta îi îngrijorează pe cei care studiază fenomenul.
Luna aceasta, suprafața globală a oceanelor a atins un nou record de temperaturi ridicate. Nu s-a încălzit niciodată atât de mult, atât de repede, spun specialiștii. la acest fenomen se adaugă și cel al încălzirii globale.
O încălzire recentă și rapidă a oceanelor lumii i-a alarmat pe oamenii de știință îngrijorați că fenomenul se va adăuga la încălzirea globală, relatează BBC. Ei nu înțeleg pe deplin de ce s-a întâmplat acest lucru.
Experții cred că un puternic eveniment meteorologic El Niño - eveniment climatic responsabil de creșterea temperaturilor globale - se va instala, de asemenea, în următoarele luni.
Oceanele „calde” pot distruge viața marină, pot duce la condiții meteorologice extreme și pot ridica nivelul mării. Ele sunt, de asemenea, mai puțin eficiente în absorbția gazelor cu efect de seră care încălzesc planeta.
Un studiu derulat de IUCN arată că, în ultimii 15 ani, căldura acumulată a Pământului a crescut cu 50%. "Nu este încă bine stabilit, de ce o astfel de schimbare rapidă, și o astfel de schimbare uriașă se întâmplă", a declarat Karina Von Schuckmann, autorul principal al noului studiu și oceanograf la grupul de cercetare Mercator Ocean International.
Un factor care ar putea influența nivelul de căldură care afectează oceanele este, în mod ciudat, reducerea poluării cauzate de transportul maritim. În 2020, Organizația Maritimă Internațională a instituit un regulament de reducere a conținutului de sulf din combustibilul ars de nave. Acest lucru a avut un impact rapid, reducând cantitatea de particule de aerosoli eliberate în atmosferă. Dar aerosolii care murdăresc aerul ajută, de asemenea, la reflectarea căldurii înapoi în spațiu, iar îndepărtarea lor ar fi putut provoca mai multă căldură care pătrunde în ape.
- Pierderea speciilor: valurile de căldură marine mai frecvente și mai intense duc la mortalitatea în masă a vieții marine. Acest lucru este deosebit de dăunător pentru recifele de corali.
- Vreme instabilă: creșterea căldurii pe suprafața superioară a oceanului înseamnă că uraganele și cicloanele pot acumula mai multă energie.
- Creșterea nivelului mării: apele mai calde ocupă mai mult spațiu - cunoscut sub numele de expansiune termică - și pot accelera foarte mult topirea ghețarilor din Groenlanda și Antarctica care se varsă în oceane. Acest lucru ridică nivelul mării la nivel mondial, sporind riscurile de inundații costiere.
- Mai puțină capacitate de absorbție a CO2: oceanele ocupă în prezent aproximativ un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră. Apele mai calde au o capacitate mai mică de a absorbi CO2. Dacă oceanele vor consuma mai puțin CO2 în viitor, s-ar acumula mai mult în atmosferă - încălzind și mai mult aerul și oceanele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu