Circa 500 de animale au fost salvate din incendiile de vegetaţie în Turcia, potrivit estimărilor, informează DPA.
Ahmet Kemal Senpolat, directorul organizaţiei pentru protecţia animalelor Haytap. Echipele de intervenţie în caz de urgenţă continuă, pentru cea de-a zecea zi consecutiv, lupta cu cele mai grave incendii din ultimii ani.
În regiunile Manavgat, Marmaris, Bodrum şi Osmaniye au fost instalate tabere unde voluntarii au acordat îngrijiri animalelor rănite. Asociaţia a lansat un apel către populaţie pentru a aduce animalele rănite în aceste tabere, unde vor fi îngrijite gratuit.
Animalele au blana pârjolită iar unele dintre ele au probleme respiratorii şi nu se mai pot ţine pe picioare, a mai spus Senpolat. Nu se ştie cu siguranţă câte animale au murit în flăcări.
PLEASE DO NOT BE SILENT #helpturkey #Turkeyisburning #TurkeyNeedsHelp pic.twitter.com/MQWyOBbQUI
— gözde ☾ ♡➶︎ | hft my boy ???? (@hftjolangf) August 4, 2021
Potrivit estimărilor, cel puţin 100.000 de hectare de pădure şi câmpuri au fost distruse de flăcări. La un an după ce pandemia de COVID-19 a devastat industria turistică din Turcia, cele mai devastatoare incendii cu care s-au confruntat regiunile de pe coasta de sud în ultimele decenii dau o nouă lovitură unui sector care este responsabil pentru 5% din economia Turciei.
În ultimele zece zile, incendiile au distrus zeci de mii de hectare de pădure în provinciile turceşti de pe coasta Mării Mediterane şi Mării Egee, opt oameni şi-au pierdut viaţa şi zeci de mii de turci şi turişti au fugit din calea incendiilor.
În provincia Mugla, unde sunt amplasate importantele staţiuni turistice Marmara şi Bodrum, cel puţin 36.000 de persoane au trebuit să fie evacuate, inclusiv din unele oraşe de lângă staţiunile amplasate pe coastă.
Relaxarea restricţiilor de călătorie în vara acestui an a dat naştere la speranţe cu privire la o relansare a industriei turistice însă incendiile de pădure au pus capăt acestor speranţe.
'Mai am doar două rezervări pentru sâmbătă dar nimic după aceea. Sunt speriat că incendiile vor continua. Ne trezim cu funinginea care cade pe case şi pe bărcile noastre', spune Ozkan Selcuk care organizează croaziere pentru turişti în zona de coastă din sudul Turciei.
Pompierii au reuşit să stingă majoritatea celor aproximativ 200 de incendii care au izbucnit în ultimele zece zile însă vineri mai erau aproximativ 12 incendii în zonele de pe coasta Mării Mediterane şi Mării Egee, potrivit datelor oficiale. 'Nu mai există noi rezervări din cauza incendiilor. Rezervările existente sunt anulate. Hotelurile sunt de asemenea goale din cauza plecărilor anticipate', spune Bulent Bulbuloglu, preşedintele Asociaţiei hotelierilor din sudul Mării Egee.
În plus, decizia de miercuri a autorităţilor britanice de a menţine Turcia pe lista ţărilor aflate în zona roşie de incidenţă COVID, pentru încă trei săptămâni, este o nouă lovitură pentru sectorul turistic din Turcia. Vineri, ministrul turc al Turismului, Nuri Ersoy, a declarat că autorităţile de la Ankara îşi menţin în continuare estimările referitoare la 25 de milioane de vizitatori şi venituri de 20 de miliarde de dolari din turism în acest an, chiar şi aşa departe de cele 34,5 miliarde de dolari înaintea pandemiei, în 2019. 'Aveam aşteptări că vizitatorii britanici vor reveni, dar acest lucru nu se întâmplă', a spus Bulent Bulbuloglu.
Majoritatea turiştilor care vizitează Turcia sunt britanici, urmaţi de ruşi şi germani. În 2019, peste 2,5 milioane de turişti britanici au vizitat Turcia, potrivit datelor oficiale. În prima jumătate a acestui an, sosirile de turişti străini au ajuns la 5,7 milioane de vizitatori iar veniturile se cifrează la 5,5 miliarde de dolari. Însă fostul ministru al Turismului din Turcia, Bahattin Yucel, spune că actualele estimări ale guvernului nu sunt realiste.
'Pe lângă pandemie, acum au apărut şi incendiile...va fi nevoie de timp pentru ca regiunea de coastă a Mării Egee să îşi revină', spune Bahattin Yucel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu