Fumul dens cauzat de incendiile din Australia a împiedicat operațiunile de salvare declanșate de autoritățile locale.
Autorităţile australiene au profitat luni de o uşoară îmbunătăţire a vremii pentru a redeschide căile rutiere blocate de incendiile de vegetaţie şi pentru transportarea unor persoane în locuri sigure, însă fumul dens a zădărnicit operaţiunile de salvare, iar sute de persoane sunt în continuare izolate, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Incendiile de vegetaţie care au mistuit peste 8 milioane de hectare la nivel naţional - o suprafaţă similară cu cea a Austriei - au provocat decesul a 25 de persoane, au distrus mii de clădiri şi au lăsat unele localităţi fără energie electrică şi acoperire de telefonie mobilă.
Poliţia a confirmat luni decesul unui bărbat în vârstă de 71 de ani de pe coasta de sud a statului Noul Wales de Sud (NSW), care fusese dat dispărut la data de 31 decembrie.
O a doua zi cu precipitaţii uşoare şi temperaturi mai scăzute a încurajat eforturile de salvare a persoanelor rămase izolate şi de stingere a incendiilor care au mistuit în weekend arii extinse din două state. Autorităţile au avertizat, însă, că săptămâna aceasta vor reveni condiţiile meteorologice periculoase.
Potrivit premierului statului Victoria, Daniel Andrews, circa 400 de persoane au fost transportate pe calea aerului, duminică, din Mallacoota, un orăşel costier turistic. Aveam în plan transportarea altor 300, astăzi. Din păcate, fumul face ca acest lucru să nu fie posibil, a spus el.
Premierul australian Scott Morrison, criticat pentru ceea ce adversarii politici numesc eşecul guvernării sale în ceea ce priveşte abordarea schimbărilor climatice, a anunţat acordarea a 2 miliarde de dolari australieni (1,4 miliarde de dolari americani) pe parcursul a doi ani pentru Agenţia Naţională pentru Recuperare în urma Incendiilor, nou înfiinţată. Morrison a declarat că agenţia se va concentra pe efectele incendiilor asupra oamenilor. Premierul a precizat la Canberra că aproape 4.000 de vaci şi oi şi nenumărate animale sălbatice au murit din cauza incendiilor de vegetaţie.
Peste 800 de milioane de animale native au fost afectate sau au murit din cauza flăcărilor din Noul Wales de Sud (NSW), statul cel mai grav afectat unde circa 5 milioane de hectare de teren au ars, a declarat profesor Chris Dickman, ecolog la Universitatea din Sydney, citat de DPA. De asemenea, în Victoria, unde peste 1 milion de hectare de teren au fost mistuite de flăcări, se estimează că până la 500 de milioane de animale, inclusiv specii aflate pe cale de dispariţie, au pierit deja în urma incendiilor, a declarat reporterilor Jenny Gray, director executiv în cadrul Zoos Victoria.
Acest sezon al incendiilor de vegetaţie în Australia a început mai devreme decât în mod obişnuit şi vine după trei ani de secetă din cauza căreia suprafeţe extinse acoperite cu tufăriş au fost uscate, notează Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News