La 2.000 de kilometri de incendiile extreme de vegetație din Australia, ghețarii din Noua Zeelandă au fost afectați.
Fumul degajat de incendiile de vegetaţie din Australia a ajuns în Noua Zeelandă, situată la o distanţă de câteva mii de kilometri, iar gheţarii, care de obicei au culoarea albă, au prins o nuanţă caramel, potrivit serviciilor de meteorologie şi relatărilor de pe reţelele de socializare, informează AFP, scrie Agerpres.
Prezenţa fumului, însoţit de un miros înţepător, a fost remarcată pentru prima dată în această zonă miercuri dimineaţă. În anumite regiuni, soarele a fost văzut sub forma unui glob roşu sau auriu, în funcţie de grosimea norului toxic.
"Putem vedea foarte clar fumul care a parcurs circa 2.000 de kilometri traversând Marea Tasmaniei", a precizat pe Twitter serviciul neo-zeelandez pentru previziuni meteo.
"În cele mai afectate regiuni, vizibilitatea este slabă, de 10 kilometri", potrivit aceleiaşi surse.
"Putem simţi într-adevăr miros de ars aici, la Christchurch", un oraş situat pe coasta Insulei de Sud a Noii Zeelande, a scris pe Twitter o internaută care foloseşte numele Miss Roho.
O altă femeie, al cărei nume de utilizator este Rachel, a publicat o fotografie cu gheţarul Franz Josef, situat la mai bine de 2.000 de kilometri, a cărui culoare alb imaculat a prins o tentă de maroniu.
"Lângă gheţarul Franz Josef. Zăpada 'caramelizată' este cauzată de praful provenit de la incendiile de vegetaţie", a scris aceasta miercuri.
Actorul neo-zeelandez Jemaine Clement a publicat o fotografie cu soarele asemănător unui disc auriu.
"Pe toată întinderea Noii Zeelande, fumul de la incendiile australiene ne oferă acest soare straniu", a comentat actorul.
Australia se confruntă din septembrie cu incendii violente. Focarele au fost intensificate marţi, în sud-estul continentului, de condiţiile meteorologice favorabile propagării flăcărilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News