Regiunea San Francisco este paralizată de poluarea cauzată de incendiile de vegetaţie.
Activităţile din regiunea oraşului american San Francisco au fost paralizate marţi din cauza poluării generate de incendiile de vegetaţie, informează AFP. În San Francisco, terasele cafenelelor frecventate de angajaţii companiei Google şi ai altor giganţi din industria tehnologiei sunt în general deosebit de aglomerate la ora prânzului. Marţi, însă, cele mai multe dintre ele erau goale din cauza poluării provocate de aceste incendii. Câţiva trecători, dintre care unii purtau măşti medicale, se grăbeau să intre în magazine, pentru a evita aerul cu miros înţepător din exterior.
Deşi incendiul care a devastat împrejurimile oraşului Paradise se află la o distanţă de 240 de kilometri, regiunea din jurul golfului San Francisco este acoperită de câteva zile de o ceaţă densă. Aerul din San Francisco a primit luni calificativul 'nocif' pentru a 12-a zi consecutivă. Purple Air, o companie ce măsoară calitatea aerului, a anunţat săptămâna trecută că nordul Californiei are în această perioadă cel mai viciat aer de pe planetă.
'Dacă nu port această mască medicală, am impresia că simt deşeurile din aer', a declarat pentru AFP Eric Ryzl, angajatul unei companii de livrări de colete. Meteorologii prevăd totuşi o ameliorare a fenomenului, odată cu venirea ploilor, prevăzută pentru miercuri.
Şcoli închise
Până atunci, mai multe şcoli şi universităţi din Bay Area au rămas închise luni şi nu intenţionează să se redeschidă înainte de săptămâna viitoare. Cele care şi-au deschis totuşi porţile, în pofida condiţiilor meteo, au anulat orele de sport şi celelalte activităţi în aer liber. Joanne Doria învaţă la liceul din Los Altos. Ea poartă acea mască 'pentru că tatăl (ei) îşi face griji' şi spune că încearcă să iasă cât mai puţin posibil din casă. 'Particulele minuscule provenind din fum pot să afecteze plămânii, iar eu am un mic astm şi antecedente de pneumonie', a explicat ea.
Parcurile şi grădinile zoologice din această regiune au rămas şi ele închise, iar străzile, de obicei intens circulate la ora prânzului, erau goale. De cealaltă parte a golfului, asociaţia Mask Oakland se pregătea să distribuie peste 50.000 de măşti medicale persoanelor fără adăpost şi altor oameni aparţinând categoriilor care sunt cele mai expuse în faţa poluării atmosferice. Emblematicul pod Golden Gate părea complet scufundat în ceaţă, iar indexul calităţii aerului a ajuns la 172. Orice nivel care depăşeşte valoarea de 151 este considerat nesănătos şi impune oamenilor - chiar şi celor cu o stare bună de sănătate - să evite să petreacă prea mult timp în aer liber.
Stațiuni închise
Siturile turistice din regiune, precum insula Alcatraz, au fost închise. Mai mulţi rezidenţi din Bay Area s-au deplasat în statele învecinate Nevada şi Oregon, în căutarea unui aer mai curat. La Universitatea Berkeley, cursurile au fost anulate luni şi marţi, iar preşedinta Institutului Carol Christ a expediat un mesaj studenţilor rămaşi în campus pentru a-i informa că bibliotecile şi sălile de curs sunt înzestrate cu sisteme mai bune de filtrare a aerului.
'Camp Fire', care a devastat oraşul Paradise şi continuă să ardă, este cel mai grav incendiu din istoria statului american California. Cel puţin 77 de persoane au murit, aproape 1.000 au fost date dispărute şi peste 11.000 de case au fost distruse. Alan Wang şi cei trei copii ai lui poartă măşti medicale atunci când ies afară şi se grăbesc să intre într-o cafenea din Mountain View (unde se află sediul general al grupului Google, n.r.). Deşi a încercat să limiteze timpul petrecut în aer liber de copiii lui în ultimele două săptămâni, Alan Wang, care este agent imobiliar, încearcă să relativizeze gravitatea situaţiei, rememorând perioada pe care a petrecut-o în China în anii 1990. 'Am trăit la Beijing şi acolo era mult mai grav ca aici', a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu