O serie de incendii de origine necunoscută au fost detectate recent în Marea Neagră, aproape de Insula Șerpilor, în apropierea României, de către sateliții NASA, în cadrul programului FIRM (Fire Information for Resource Management).
Acestea au fost surprinse în zone fără platforme petroliere sau gaziere, iar imaginile capturate au fost publicate de grupul Crimean Wind, care monitorizează activitatea din zonă.
Crimean Wind a distribuit imagini din satelit care arată flăcările apărute aproape de Insula Șerpilor și a atras atenția că situația este „gravă”. Grupul a menționat că forțele de apărare ucrainene nu au făcut declarații oficiale cu privire la cauza acestor incendii misterioase. „Se întâmplă ceva grav pe mare, despre care nu știm aproape nimic”, a transmis grupul, subliniind că un nou focar a apărut pe 2 noiembrie, la o lună după primele semnalări din 2 octombrie.
Incendiile au fost localizate în apele din jurul Insulei Șerpilor, cunoscută și ca Insula Zmiinyi, un teritoriu strategic situat în nord-vestul Mării Negre. Zona a rămas disputată în conflictul continuu dintre Rusia și Ucraina. La începutul lunii octombrie, în apropierea Insulei Șerpilor au avut loc confruntări între trupele ucrainene și cele rusești, o înregistrare video arătând cum forțele ucrainene capturau platforme de gaze care se aflau sub controlul Rusiei.
Concern is being raised over the fate of platforms in the Black Sea.
— Tim White (@TWMCLtd) November 3, 2024
The Boyko Rigs are seen as tactically important.
Crimea Wind says in this images blue arrows show permanent gas flares while red arrows are new marks that appeared today.#Ukraine's refused to comment so far. pic.twitter.com/YheaQmgGD8
De asemenea, incidente similare au fost raportate pe platformele Boyko, din apropierea Crimeei, unde urme de foc au fost detectate de mai multe ori în ultimele luni. Platformele de foraj au fost atacate în repetate rânduri, inclusiv la sfârșitul lunii august, iar în octombrie s-a înregistrat un incendiu de proporții și în portul Feodosia din Crimeea. Autoritățile ruse nu au raportat victime în aceste cazuri, deși s-a precizat că mai multe rezervoare de combustibil au fost afectate.
Insula Șerpilor și platformele din jurul său sunt considerate obiective strategice în Marea Neagră, având importanță atât pentru transportul maritim, cât și pentru infrastructura militară și economică. Insula a fost una dintre primele ținte rusești la începutul conflictului în 2022, iar până la recucerirea sa de către Ucraina, în iunie 2022, Rusia a menținut controlul asupra acestui teritoriu strategic.
Rusia a anexat Crimeea în 2014 și, ulterior, a capturat platformele Boyko, iar Ucraina a anunțat recent că și-a recâștigat controlul asupra lor, considerându-le un simbol al suveranității și o parte esențială a infrastructurii sale energetice în Marea Neagră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu