O pacientă din spitalul de la Constanța a făcut mărturii sfâșietoare din timpul incendiului de la ATI COVID.
Un incendiu puternic a izbucnit, vineri dimineața, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția ATI COVID. Au fost activate Planul Roșu și Planul Alb de intervenție, iar, în urma incendiului, șapte persoane au murit.
Tragedia de la Constanța a îngrozit din nou întreaga țară și asta pentru că spitalul de acolo este al treilea spital din ultimul an al cărui secție ATI COVID ia foc și în care au murit mai mulți oameni.
Pacienții, care au văzut întreaga operațiune de salvare, au trecut prin adevărat coșmar.
"A venit doamna asistentă și a zis că miroase a ceva încins. Punea mâna pe încărcătoare, m-a bufnit râsul și i-am zis că noi nu avem miros", a declarat Violeta Drezaliu, o pacientă internată la etajul doi al spitalului, împreună cu fiul ei de 3 ani, pentru Observator.
"Când a deschis ușa, de pe coridor a venit un fum negru. Și atunci am alergat cu copilul pe scări, eu, care puteam. Erau câțiva oameni care nu puteau să meargă pe picioare, restul erau ajutați, în pampers, dezbrăcați... Păi au luat pe toată lumea din saloane, trăgeau de noi pe scări. Eu eram cu mama mea, că dacă nu avea aer, am tras-o așa, săraca, după mine: haide, mamă, haide, mamă! Dar ăia care erau în aparatele alea, gândiți-vă", a completat femeia, care s-a întors luni la spital să-și recupereze bunurile abandonate în ziua incendiului.
În ciuda experienței profesionale, și pompierii ISU au fost marcați de scenele dramatice de la spitalul din Constanța.
"Foarte mult fum, victime la geam, care stăteau să sară. Nu mai aveau oxigen, erau speriați, tremurau de frică", a spus Nicușor Sandu, plutonier ISU Constanța.
Claudia Diana Tatarici, medic primar aflat în prima linie în timpul tragediei, a declarat pentru Antena 3 că momentele prin care a trecut au fost cele mai cumplite din toată cariera sa.
"Toată lumea alerga cu butelii de oxigen, cu apă, cu pături, cu tot ce era nevoie. Erau colegii de la ISU, care și ei dădeau o mână de ajutor acolo. Cadrele medicale de la infecțioase, care încercau să găsească pacienții. Fiecare încerca să își facă treaba lui și să acorde primul-ajutor pacienților.
Da, era fum, dar scoseseră pacienții de pe secție când am ajuns eu. Alte echipaje au ajuns mai devreme și transferaseră deja colegii mei o parte din pacienții de la infecțioase, la Spitalul Județean. Se duceau, transferau, se întorceau, luau alți pacienți și tot așa. O asemenea misiune nu am avut până acum și sperăm să nu mai avem.
La poarta spitalului erau rude ale pacienților internați, care întrebau fiecare de ruda lui. Era tristețe, agitație, foarte greu. Mă uitam la pacienta pe care noi am resuscitat-o. Mă durea sufletul, că şi noi suntem oameni, nu suntem de fier. Ne gândeam ce tragedie s-a întâmplat, greu. Mă gândeam şi la familia ei când o să afle. Foarte greu. Din păcate, pacienta mea a fost declarată decedată", a declarat Claudia Diana Tatarici, purtător de cuvânt SAJ Constanța.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News