Club Colectiv: Vinovăția celor care au scăpat din incendiu

Persoanele care au supraviețuit incendiului în Club Colectiv au o problemă gravă. După șocul trăit vineri seară, ei vor avea nevoie de consiliere psihologică, derulată pe o perioadă de timp îndelungată, deoarece o astfel de experiență lasă traume, inclusiv aceea că au supraviețuit, în timp alții nu s-au putut salva, a explicat, pentru DC News, psihologul Georgeta Pânișoară.

Un eveniment dramatic, precum cel care s-a petrecut vineri seară în Club Colectiv, soldat cu 27 de morți și rănirea a peste 180 de persoane, ar putea schimba destinul celor care au trecut prin așa ceva, fiecare putând dezvolta comportamente diferite, în funcție de profilul lor psihologic, de pregătirea profesională, de capacitatea de a face face unor astfel de situații.

Astfel, unii dintre tinerii care au supraviețuit incendiului din Club Colectiv, vor fi bucuroși și mirați că nu s-au numărat printre cei care și-au pierdut viața. Ei vor fi cei care vor dezvolta ulterior sentimente de gratitudine, de recunoștință, vor fi și mai empatici cu cei de lângă ei, aflați în suferință.

Doar că aceste sentimente și dorința de a face mult bine este limitat în timp, deoarece este corelat cu caracterul celui care a supraviețuit unei astfel de experiențe.

Un alt sentiment care se poate acutiza după o astfel de trăire este cel al fricii de moarte. Un tânăr nu conștientizează că ar putea muri chiar și atunci când merge la distracție. Ori, atunci când realizează această situație, tânărul respectiv suferă un adevărat șoc, acesta fiind mult mai intens decât în cazul unui adult.

Toate aceste reacții depind pe ce valori morale se grefează, de tipul persoanei care a trecut prin astfel de experiențe traumatizante. 

Vinovăție pentru supraviețuitori 

Totodată, există posibilitatea să se dezvolte la acești supraviețuitori și un sentiment de vinovăție, de remușcare, mai ales la cei care au făcut tot posibilul de a scăpa dintr-un astfel de infern, fugind, împingând în stânga și în dreapta, în cazul cărora instinctul de conservare puternic nu le-au mai permis să fie atenți la cei aflați în aceeași situație cu ei. În final, aceste persoane riscă să aibă probleme psihiatrice complicate în viitor.

De asemenea, la tinerii care supraviețuiesc unor astfel de drame se poate accentua inconștiența. Ei sunt aceia care vor gândi că pentru că au supraviețuit, au trecut chiar și prin foc, sunt teribili. Ei vor dezvolta un sentiment de impunitate, de persoane cărora nu li poate întâmpla nimic rău și se vor deda la tot mai multe acte periculoase, a explicat pentru DC News Georgeta Pânișoară, conferențiar doctor la Departamentul de Psihologie al Facultății de Psihologie și Știintele Educației, din cadrul Universității din București.

Ce anunț a făcut Colegiul Psihologilor din România, după tragedia de la Club Colectiv

Colegiul Psihologilor din România a anunțat, sâmbătă, că va oferi asistență psihologică gratuită post-traumă pentru victimele incendiului şi pentru rudele apropiate acestora.

Colegiul Psihologilor din România vrea să constituie o echipă de psihologi specializaţi în consiliere psihologică şi psihoterapie care să acorde servicii de asistenţă psihologică pentru cei afectați de incendiul din clubul Colectiv, conform stiri.tvr.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel