Aproape 30 de hectare de vegetaţie uscată şi stuf au ars, începând de duminică seara, în apropiere de localitatea Satu Nou din judeţul Tulcea, cel mai probabil din cauza focului aprins în spaţii deschise, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta.
Incendiul s-a propagat cu uşurinţă din cauza vântului şi a pus în pericol clădirile de la marginea satului, grajduri şi anexe ale unei ferme. Pompierii nu au putut să intervină pentru că accesul în zonă este dificil, incendiul fiind delimitat de canale cu apă, informează Agerpres.
"Incendierea zonelor cu vegetaţie uscata este un gest total iresponsabil. Acestea pot ajunge la casele oamenilor, pot provoca victime şi, nu în ultimul rând, afectează ecosisteme întregi, mai ales în Delta Dunării. Astfel de incendii se manifestă deseori violent, ard rapid şi se extind la fel de rapid, mai ales dacă bate vântul. Este o situaţie riscantă şi pentru salvatori! Când pot ajunge lângă astfel de incendii pentru a le limita extinderea, sunt deseori puşi în pericol pentru că un incendiu de stuf este imprevizibil. Direcţia flăcărilor se poate schimba într-o secundă, iar puterea flăcării face aproape imposibilă stingerea prin metode convenţionale când autospecialele de intervenţie nu pot ajunge în zonele inaccesibile", se arată în informarea ISU Delta.
Pompierii tulceni au făcut apel la responsabilitatea populaţiei şi într-un comunicat transmis duminică, în care anunţau că peste 110 hectare de vegetaţie uscată şi stuf au ars în satele Dunavăţul de Jos şi Sarichioi.
"Incendierea vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale din curţi este stric interzisă! În luna mai a anului trecut, a fost adoptat un act legislativ prin care se interzic astfel de practici, iar amenzile au fost mărite. De asemenea, cei care dau foc intenţionat terenurilor agricole riscă să rămână fără subvenţie de la APIA", a precizat reprezentantul ISU Delta, Daniel Năstase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News