Evia continuă să fie mistuită de flăcări.
În liniștea nopții, doar focul se mai aude în Evia. Lemnele pădurii trosnesc. Sunt imaginile momentului. Din când în când, se mai vede și aude câte-un salvator și speranța reapare în mijlocul prăpădului. Focul arde încet, dar arde, nu e oprit.
Video transmis live de jurnaliștii de la Greek Reporter este din Kamatriades, încheiat în urmă cu foarte puțin timp:
Jurnaliștii citați scriu că flăcările continuă să facă ravagii pe insula Evia, în Grecia. Ei descriu situația astfel: pagubele sunt imense, aproape toată partea de nord a insulei este distrusă. Așezări, orașe și sate continuă să fie evacuate, în tip ce focul stăpânește insula din Golful Evia în vest până la Marea Egee în est.
Primarul Giannis Kontzias, din Istiaia - Aidipsos, a acuzat că putea fi făcut mult mai mult. Duminică, el afirma că a cerut de cinci zile statului să trimită mai multe avioane, dar, după cum declara pentru Greek Reporter, ”suntem pe cont propriu!”. În același timp, a acuzat autoritățile de incompetență și neglijență deplină și totală. ”Ceea ce face statul elen este o rușine: tot ce face este să trimite alerte de evacuare și nimic altceva” a afirmat primarul.
Konstantinos Pantazis, care și-a salvat singur locuința de furia flăcărilor, a declarat, de asemenea, pentru sursa citată, că ”suntem pe cont propriu”. El a adăugat că nu sunt avioane, elicoptere sau pompieri: ”nimic, doar noi, voluntarii”.
Vezi și momentul evacuării din Pefki:
Pompierii români au ajuns în Grecia, unde încearcă să salveze cât mai mult posibil, din calea flăcărilor. Se pare că salvatorii greci sunt impresionați de profesionalismul pompierilor români și de echipament, spunând despre aceștia că par de pe altă lume.
”Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Insula Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii. Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd” este descrisă acțiunea salvatorilor români.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu