Un puternic incendiu a izbucnit, joi după-amiază, la mănăstirea Sfântul Apostol Filip, aflată în apropierea localităţii Adamclisi, la faţa locului deplasându-se trei autospeciale de stingere, o autoscară şi un echipaj SMURD.
UPDATE
Odoarele sfinte aflate la mănăstirea Sf. Apostol Filip au fost salvate în urma incendiului iscat la lăcaşul de cult. 'Demisolul bisericii nu a fost afectat. Odoarele sfinte au fost salvate din altar şi, preventiv, s-au scos şi din demisol', a informat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu. Un puternic incendiu a izbucnit, joi după-amiază, la mănăstirea Sfântul Apostol Filip, din apropierea localităţii Adamclisi, la faţa locului deplasându-se 15 pompieri cu trei autospeciale de stingere, o autoscară, precum şi un echipaj SMURD. În ajutorul pompierilor au venit şi voluntari ai Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Adamclisi.
Știrea inițială
Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Dobrogea', 'focul arde generalizat şi, din primele informaţii, turla aşezământului s-a prăbuşit'. Reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului a spus că este posibil ca incendiul să fi fost cauzat de defecţiuni la reţeaua electrică. 'Din primele informaţii, au fost probleme la reţeaua electrică şi s-a încercat remedierea lor. Probabil incendiul este cauzat de această situaţie. (...) Se efectuau lucrări de finisare la corpurile de chilii', a afirmat Tănăsescu.
Mănăstirea Sf. Apostol Filip este una de călugări. Nicio persoană nu a fost rănită în incendiu, biserica fiind puternic afectată, în timp ce corpul de chilii 'nu a suferit stricăciuni', au spus reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Tomisului. Potrivit preotului Eugen Tănăsescu, în momentul iscării focului la mănăstire se aflau şase persoane, toate fiind nevătămate. Mănăstirea Sf. Apostol Filip a fost înfiinţată în anul 2005, fiind construită la aproximativ un kilometru de cetatea unde au fost descoperite moaştele sfinţilor de la Adamclisi.
Sfintele moaşte au fost scoase la lumină în urmă cu peste 30 de ani, dintr-o criptă secretă, aflată sub cea mai importantă basilică din cetatea Tropaeum Traiani. În anul 2006 sfintele relicve au fost aduse de la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române în Dobrogea, la mănăstirea Sfântul Andrei, iar din anul 2007, au fost depuse la mănăstirea Sfântul Apostol Filip. scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu