Un incendiu a izbucnit, sâmbătă seară, la sediul Arhiepiscopiei Tomisului.
Publicitate
UPDATE - Intervenția a fost deosebit de dificilă și a durat peste 4 ore
Pompierii au reușit să stingă incendiul, dar Arhiepiscopia a fost mistuită de flăcări
----
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” Constanța au fost solicitați, sâmbătă seară, să intervină la un incendiu produs în zona Peninsulară, la sediul Arhiepiscopiei Tomisului.
Incendiul se manifestă cu flacără la nivelul mansardei.
Mansarda are o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi.
La ora la care pompierii au fost anunţaţi de producerea incendiului, ÎPS Teodosie oficia la Catedrala Arhiepiscopală Acatistul Învierii Domnului. Catedrala Arhiepiscopală se află foarte aproape de locul incendiului. Slujba religioasă era transmisă LIVE pe Facebook de Arhiepiscopia Tomisului, fiind întreruptă, la un moment dat, după cum se poate observa în video:
UPDATE 1: Iniţial, flăcările de la mansardă păreau că s-au stins, iar întreaga zonă a fost cuprinsă de un nor gros de fum. După câteva minute, însă, flăcările au reizbucnit. Peste 60 de pompieri sunt implicați în intervenție.
UPDATE 2: Răzvan Parconie, purtător de cuvânt ISU Dobrogea, a spus, la Antena 3, că apelul la 112 a fost făcut la 21.52. „Focul s-a reaprins la mansardă. Arde cu flacără deschisă. Colegii refac dispozitivul, se retrag puțin, pentru că începe să cadă din acoperișul Arhiepiscopiei. Se reface dispozitivul pentru limitarea și lichidarea incendiului. În acest moment, intervenim cu șapte autospeciale de stingere cu apă și spumă, trei autoscări, un echipaj de descarcerare, un echipaj SMURD tip B, ambulanță SAJ, peste 60 de pompieri implicați”, a declarat Răzvan Parconie. Acesta a spus că nu l-a văzut, până acum, pe ÎPS Teodosie.
UPDATE 3: Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a spus că, din fericire, nu s-a înregistrat nicio victimă. „Din ceea ce mi s-a comunicat, incendiul este localizat”, a zis prefectul la Antena 3.
UPDATE 4: Avocatul Cuculis a spus că a vorbit, în urmă cu patru ore, cu ÎPS Teodosie, înainte să aibă loc incendiul. „Nu vreau să fac nicio speculație la acest moment, dar poate fi vorba despre orice”, a zis avocatul, într-o intervenție telefonică la Antena 3, cu privire la cauza incendiului. O ipoteză ar fi că incendiul a izbucnit de la o lumânare.
UPDATE 5: „În acest moment, excludem să fi fost o mână criminală”, a zis preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, la România TV. La mansardă se aflau mai multe chilii. „Tot ce știm este că incendiul a pornit de la chilia unui călugăr”, a spus Eugen Tănăsescu.
UPDATE 6: „ÎPS Teodosie continuă rugăciunile, pompierii se chinuie să stingă incendiul. Mansarda va fi salvată într-o proporție mai mică. (...) Vântul a încurcat foarte mult”, a mai spus Eugen Tănăsescu. „Călugării s-au autoevacuat. Nu sunt victime, asta este partea bună”, a mai zis acesta.
UPDATE 7: În acest moment, sunt peste 80 de pompieri implicați în stingerea focului, anunță România TV.
UPDATE 8: Răzvan Parconie, purtător de cuvânt ISU Dobrogea, a revenit cu noi declarații, precizând că nu există pericol de extindere la alte clădiri.
În țările „mai” urbanizate, grija constructorilor este să scape oamenii în caz de forță majoră, clădirea fiind asigurată. Ca urmare, este important sistemul de ventilație, de aerisire, fumul fiind principalul pericol.
În România, ce aduce costuri mari este... să avem hidranți. Hidranţii de incendiu interiori se amplasează în locuri vizibile şi uşor accesibile în caz de incendiu, în funcţie de lungimea furtunurilor şi de geometria spaţiilor protejate ale clădirii, în următoarea ordine: lângă intrări în clădiri, în case de scări, în holuri sau în vestibuluri, pe coridoare, lângă intrarea în încăperi şi în interiorul acestora.
La teatru, cinematograf, facultăți, de fapt, în majoritatea clădirilor, există un hidrant pe etaj, la un anumit număr de camere. Ce se presupune că ar trebui să facă un cetățean cu hidrantul? Sparge geamul, apoi desfășoară furtunul care are o greutate considerabilă și are între 20 și 40 metri, deschide robinetul și încearcă să stingă focul până vin pompierii. Problema este că nu este o treabă simplă pe care să o facă oricine, ținând cont că îți trebuie forță și pricepere să faci toate aceste lucruri. Și, de altfel, când mergi, de exemplu, la teatru, grija ta este cum desfășori furtunul în caz de incendiu?! Nu ne-a pregătit nimeni pentru așa ceva.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu