Aproape toţi peştii din râul care trece prin dreptul fabricii de uleuri esenţiale din municipiul Orăştie, grav afectată marţi seara de un incendiu puternic, au murit din cauza poluării cursului de apă.
De asemenea, calitatea aerului în Orăştie a fost alterată, mai ales în perioada de maxim a incendiului, când în atmosferă s-a degajat mult fum, însă valorile înregistrate nu au fost de natură să pună în pericol viaţa oamenilor.
"S-a produs o poluare semnificativă, mai ales pe factorul de mediu apă, şi o alterare a calităţii aerului în perioada când incendiul a fost la cotele maxime. Pe calitatea aerului, Agenţia de Protecţia Mediului şi-a instalat puncte de măsurare; din fericire, depăşiri foarte mari nu au fost (...). S-au identificat totuşi nişte depăşiri pe benzen şi derivaţi ai acestuia şi pe dioxidul de sulf şi pe compuşi organici volatili, nu foarte semnificativ", a spus comisarul adjunct al Gărzii de Mediu, Robert Szep.
El a precizat că, datorită condiţiilor meteo, fumul rezultat în urma incendiului a urcat şi s-a dispersat în atmosferă la înălţimi foarte mari, fapt pentru care sănătatea populaţiei nu a fost pusă în pericol.
Pe de altă parte, probleme acute de poluare au fost consemnate pe cursul de apă al râului Orăştie, unde mortalitatea piscicolă a fost totală.
A murit tot ce trăia în apă
"Colegii noştri de la Apele Române au intervenit cu flotoare şi au reuşit să reţină substanţele organice care au ajuns în pârâul Orăştioara. Din păcate, o parte care s-a dizolvat în apă a ajuns şi în râul Mureş, producând o mortalitate piscicolă, nu foarte mare. Însă pe râul Orăştie a murit cam tot ce trăia în apă (...) 3-4 kilometri, până la intrarea în Mureş", a explicat comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu.
Barajele de retenţie ale substanţelor organice au fost instalate la deversarea râului Orăştie în râul Mureş şi la circa 20 de kilometri pe râul Mureş. Se estimează că pelicula de poluare va fi reţinută total de acele flotoare, în umătoarele ore.
Incendiul de la fabrica de uleiuri esenţiale din Orăştie s-a manifestat violent pe aproximativ 5.000 de metri pătraţi ai platformei industriale din localitate.
Focul a fost lichidat de pompieri după aproximativ 20 de ore.
În operaţiuni au fost implicaţi 50 de pompieri hunedoreni, precum şi din judeţele Alba, Sibiu, Timiş şi Gorj, ce au intervenit cu 12 autospeciale cu apă şi spumă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News