Incendiul din Masivul Bucegi s-a reactivat

4
4

Incendiul izbucnit în 15 iulie într-o zonă protejată din Masivul Bucegi s-a reactivat, sâmbătă şi duminică fumul putând fi văzut din staţiunile de pe Valea Prahovei, informează MEDIAFAX. Potrivit lui Mihai Drăgan, maior în  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, incendiul a continuat să se manifeste subteran, răbufnind în două focare de mici dimensiuni.

[caption id="attachment_216341" align="alignleft" width="310"] Foto: ISU Prahova[/caption]

Reprezentantul ISU Prahova a precizat că sâmbătă şi duminică patru pompieri şi patru reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Prahova au intervenit pentru a stinge cele două focare care s-au reactivat. Duminică după-amiază incendiul nu mai era vizibil, însă specialiştii spun că este posibil să mai existe focare mocnite.

Pe 15 iulie, în urma unui trăsnet, un incendiu a izbucnit la altitudinea de 1700 de metri în Masivul Bucegi, pe un teren care aparţine Casei Regale a României şi care se află în administrarea Romsilva. Flăcările au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de către Direcţia Silvică Prahova - Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al oraşului Buşteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi între Claia Mare şi linia de telecabină Buşteni - Babele în zona denumită "Creasta cu Zâmbri". Suprafaţa afectată este inclusă într-o arie naturală protejată, de interes european (ROSCI0013 – sit natura 2000) şi în rezervaţia naturală Abruptul Prahovean, rezervaţie de interes naţional conform Legii 5 din 2000.

Iniţial, echipajele de intervenţie au constatat că suprafaţa de ardere era de aproximativ 200 de metri pătraţi, însă ulterior incendiul s-a extins într-o zonă inaccesibilă, intervenţia pompierilor fiind imposibilă, astfel încât suprafaţa afectată ajunsese la aproximativ 1.500 metri pătraţi.

Începând cu 23 iulie, un elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor a intervenit, timp de trei zile, aruncând tone de apă ambalată în saci, în încercarea de a răci zona de incendiu şi de a evita proliferarea acestuia. Totodată, pompierii, silvicultorii, salvamontiştii şi jandarmii montani ajutaţi de voluntari au format o fâşie de protecţie în jurul zonei afectate de incendiu, fâşie realizată prin defrişarea vegetaţiei şi săparea unui şanţ care să împiedice extindere flăcărilor.

În ultima săptămână focul a continuat însă să ardă mocnit, afectând vegetaţia de la sol, fără a fi vizibil până sâmbătă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel