Începând de vineri, 26 iulie, Parisul va fi gazda celei de-a XXXIII-a ediții a Jocurilor Olimpice, unde 10.500 de sportivi din peste 200 de comitete olimpice naționale vor concura pentru medalii. România, inițial reprezentată de 107 sportivi, va participa cu 106 atleți, după suspendarea pentru dopaj a atletei Florentina Iușco.
Olimpiada, care va dura 19 zile, include 329 de probe în 32 de sporturi. Deși ceremonia de deschidere oficială este programată pentru 26 iulie, competițiile vor începe încă din 24 iulie, cu evenimentele de handbal, fotbal și rugby. Ceremonia de închidere va avea loc pe 11 august la Stade de France din Saint-Denis.
Pentru prima dată, competiția de surfing va avea loc la mii de kilometri distanță de orașul gazdă, pe legendarul val Teahupo'o din Tahiti, situat la 15.000 km de Paris. Acesta va fi cel mai îndepărtat loc pentru o competiție de medalii din istoria Jocurilor Olimpice.
Breaking, un stil de dans urban din cultura hip-hop, va debuta ca sport olimpic la Paris. Competiția se va desfășura între 9 și 10 august, cu probe masculine și feminine, după succesul avut la Jocurile Olimpice de vară pentru tineret din Buenos Aires, 2018.
Turnul Eiffel va juca un rol central, găzduind evenimentele de volei pe plajă într-o arenă temporară amenajată sub monument. De asemenea, medaliile olimpice vor conține metal provenit din Turnul Eiffel.
Pentru prima dată după un secol, Sena va fi locul de desfășurare pentru maratonul de înot și proba de înot a triatlonului. Organizatorii au asigurat că apa râului este suficient de curată pentru competiții, după ce a fost considerată prea toxică timp de decenii.
JO 2024 marchează 100 de ani de la ultima ediție a Jocurilor Olimpice găzduite de Paris, în 1924. Capitala Franței devine astfel al doilea oraș, după Londra, care găzduiește Jocurile Olimpice de trei ori.
Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, numărul de sportivi bărbați și femei va fi egal. Dintre cei 10.500 de participanți, 5.250 vor fi bărbați și 5.250 femei.
Paris 2024 își propune să fie cea mai ecologică Olimpiadă de până acum. Camerele sportivilor nu vor avea aer condiționat, fiind prevăzute cu un sistem de răcire care utilizează apă din subteran și fațade ajustate pentru a minimiza expunerea directă la soare.
Sistemul de transport public din Paris (RATP) a echipat peste 3.000 de agenți cu dispozitive de traducere asistate de inteligență artificială pentru a facilita orientarea turiștilor. Dispozitivele pot traduce din franceză în 16 limbi, asigurând o experiență fluentă pentru vizitatori.
Decizia vine în urma invaziei Rusiei în Ucraina, susținută de Belarus, din februarie 2022, care a determinat Comitetul Internațional Olimpic (CIO) să recomande interzicerea participării sportivilor ruși și belaruși la evenimente sportive internaționale.
În ianuarie 2023, CIO și-a exprimat intenția de a permite acestor sportivi să concureze sub statut neutru, similar modului în care jucătorii de tenis ruși și belaruși participă la turneele ATP, WTA și Grand Slam, fără a menționa naționalitatea lor. Ulterior, în octombrie 2023, Comitetul Olimpic Rus a fost suspendat complet de CIO după ce a integrat organizațiile sportive regionale ucrainene din Donețk, Herson, Luhansk și Zaporizhzhia.
Dezbaterea privind participarea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice a fost intensă, în special în contextul îngrijorărilor exprimate de sportivii ucraineni. Totuși, Comitetul Executiv al CIO a decis că ar fi nedrept să pedepsească sportivii doar pe baza pașapoartelor lor, permițându-le astfel unora să concureze la Paris în condiții stricte.
Sportivii cu pașaport rus sau belarus vor concura sub denumirea de "sportiv individual neutru", abreviată AIN (Athlètes Individuels Neutres în franceză). Aceștia vor fi eligibili să participe doar dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de CIO și federațiile internaționale (FI).
Conform CIO, "sancțiunile împotriva celor responsabili pentru război, statele și guvernele Rusiei și Belarusului, rămân în vigoare pentru Jocurile Olimpice Paris 2024". Astfel, nu vor fi afișate steaguri, imnuri, culori sau alte simboluri ale acestor țări la Jocurile Olimpice.
Echipamentul sportivilor neutri nu a fost încă dezvăluit, dar există speculații că aceștia ar putea purta culorile turcoaz ale noului steag AIN sau echipament sportiv de bază. De asemenea, un imn fără versuri a fost comandat pentru ceremoniile de premiere.
Deși sportivii AIN pot câștiga medalii olimpice, rezultatele lor nu vor fi incluse în clasamentul națiunilor. De asemenea, aceștia vor fi excluși din parada delegațiilor la ceremonia de deschidere, fiind considerați sportivi individuali și nu o echipă.
În martie 2024, CIO a creat Comisia de evaluare a eligibilității sportivilor individuali neutri (AINERP) pentru a analiza eligibilitatea fiecărui sportiv rus sau belarus. AINERP utilizează diverse surse de informații, inclusiv liste oficiale ale sportivilor afiliați cluburilor sportive ale forțelor militare și de securitate din Rusia și Belarus.
Sportivii care sprijină activ războiul sau au contracte cu armata rusă sau belarusă sau cu agențiile naționale de securitate nu vor fi eligibili să participe. Aceeași regulă se aplică și personalului de sprijin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu