Încep probele scrise la Bacalaureat 2024, cu Limba și literatura română. Ce este interzis elevilor să aducă în sălile de examen

Freepik
Freepik

Probele scrise din Prima sesiune a examenului naţional de bacalaureat 2024 încep luni cu proba de Limba şi literatura română.

Marți, elevii vor susţine proba obligatorie a profilului - Matematică şi Istorie, în funcţie de profil. Joi se va desfășura proba la alegere a profilului şi specializării. Aici se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline, respectiv: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie. Proba Limba şi literatura maternă se va susține, vineri, de către  elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale.

Conform datelor transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (peste 119.000 din promoţia curentă şi peste 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în prima sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Cum este permis accesul elevilor

La ora 9,00, încep probele. Accesul elevilor în săli este permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8,30. Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot avea doar instrumente de desen. La probele scrise, hârtia utilizată este doar cea distribuită în sălile de examen.

Ce este interzis elevilor să aducă în sălile de examen

Este interzis elevilor să aducă în sălile de examen obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc.), sau a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). Totodată, elevii vor fi informaţi că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc. De asemenea, au interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe ori alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinşi în astfel de situații vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti elevi nu mai au dreptul de a lua parte la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Toate sălile de examen sunt supravegheate

Toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video pe durata desfășurării probelor. Afişarea primelor rezultate (în centrele de examen şi online) este programată în data de 8 iulie, până la ora 12,00. Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 - 18,00, inclusiv prin mijloace electronice. Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen şi online).

Prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri) sunt afișate rezultatele. Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu are de îndeplinit, cumulat, următoarele condiţii: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea cel puţin a mediei 6 la probele scrise, respectiv media notelor obţinute la probele scrise.

Ministerul Educaţiei, în zilele în care se desfăşoară probele scrise, pune la dispoziţia celor interesaţi, între orele 8,00 - 16,00, linia TELVERDE 0800801100 pentru a sesiza eventuale disfuncţionalităţi cu privire la organizarea/desfăşurarea examenului. Activităţile din cadrul examenului naţional de bacalaureat se fac prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate. Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie va publica subiectele, dar şi baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15,00, pe site-ul subiecte.edu.ro, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel