Începe Al Treilea Război Mondial? Bogdan Chirieac, de urgență în studioul România TV. Urmează o criză politică mondială după atentatul de la Tel Aviv?

captură România TV
captură România TV

Atac terorist sângeros în Israel. S-au raportat 10 morți și 20 de răniți.

Sirenele continuă să sune în Israel pe fondul atacului iranian cu rachete. Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a confirmat marți că a fost lansat un atac împotriva Israelului. Într-o declarație, IRGC a subliniat că acțiunea a venit ca represalii la asasinarea fostului lider Hamas, Ismail Haniyeh, a șefului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și a comandantului adjunct al IRGC Abbas Nilforoushan. IRGC a mai avertizat că, în cazul în care Israelul va răspunde, „îl vom lovi de o mie de ori mai puternic”. Între timp, postul de radio Galei Tzahal, operat de Forțele de apărare israeliene, a transmis într-o postare pe X că aproape 500 de rachete au fost trase din Iran.

Citește și Atentat la Tel Aviv. 10 morți și 20 de răniți

Întrebat de Victor Ciutacu dacă e cazul să ne gândim că vom avea un al III-lea război mondial, analistul politic Bogdan Chirieac a răspuns:

"Nu. Eu nu cred. Cred că va fi un episod de genul celui care a fost în 16 aprilie când, tot așa, Israelul a fost atacat masiv. cu rachete balistice și drone. Peste 99% dintre ele au fost interceptate și cu asta atacul iranian s-a încheiat. Lucrul cel mai spectaculos a fost eliminarea unui terorist al Iranului - Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, și în momentul acesta Israelul a intrat 5 km pe teritoriul Libanului, prin retragerea în bună înțelegere a armatei libaneze, pentru a descoperi tunelurile săpate de Hezbollah între Liban și Israel.

Au mai eliminat niște lideri ai mișcării teroriste, dar în același timp Iranul nu a trecut o linie roșie nici atunci și nu cred că o va trece nici acum. Am înțeles că sunt chiar peste 500 de rachete, nu 102 câte au anunțat oficial prima dată, la primul val... Eu cred că s-ar putea să fie și mai multe. Dar Israel are cel mai performant sistem de apărare antiaeriană, e și Iron Dome (Cupola de fier), e și Praștia lui David... fac față atacurilor! Nu doar aviația israeliană e pregătită, dar și cea americană, franceză și britanică care au interceptat rachetele în aprilie. Americanii oferă tot sprijinul (după cum a anunțat Joe Biden), inclusiv două portavioane americane în zonă cu sprijin aerian puternic, deci nu cred că Iranul va ataca altfel decât ar face în această seară Israelul.

Nu înseamnă că Iranul face bine ceea ce face. Eliminarea unui lider terorist nu trebuia să aibă de-a face cu o revoltă, cu un atac al statului iranian. De altfel, ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem din Iran, a fost dus la loc sigur după eliminarea lui Nasrallah... Sigur, situația în regiune rămâne extrem de tensionată. Mâine are loc o manifestare de solidaritate a țărilor islamice cu Libanul la Ambasada Libanului. Nu cred că avem de-a face cu un conflict care să se extindă mai mult decât este în acest moment" este de părere Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel