Începe Israelul invazia în Gaza? Chirieac: Lucrurile nu pot fi stăpânite! Arată foarte rău în acest moment

foto: Freepik
foto: Freepik

Se prelungește ultimatumul dat de Israel?

Israelul nu va lansa ofensiva terestră în Gaza mai devreme de această după amiază, pentru a da timp civililor să se retragă din nordul Fâșiei. Diplomați din întreaga lume caută să prevină extinderea conflictului.

Zeci de mii de locuitori din Fâșia Gaza și-au evacuat locuințele înainte de expirarea ultimatumului anunțat vineri, 13 octombrie 2023, de către armata Israelului (IDF). La expirarea celor 24 de ore, conducerea armatei a anunțat prelungirea termenului-limită până la ora locală 16 (aceeași cu ora României). Există o rută securizată pe care civii din orașul Gaza și din alte localități din nord o pot folosi pentru a ajunge în sudul teritoriului palestinian, conform unei postări în limba arabă pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter) a IDF. Această prelungire vine după numeroase apeluri internaționale care avertizează asupra riscului unei catastrofe umanitare.

Trupele israeliene se pregătesc pentru o intervenție terestră în zonele considerate bastioane ale grupării teroriste Hamas, responsabilă de atacul terorist asupra civililor israelieni în weekendul trecut. Peste un milion de oameni locuiesc în jurul orașului Gaza, iar cei care au reușit deja să plece au făcut-o folosind autoturisme, camioane sau căruțe trase de măgari. Potrivit reprezentanților Națiunilor Unite, în jur de 400.000 de persoane își părăsiseră deja locuințele chiar înainte de ordinul de evacuare emis de IDF.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația, în direct la România TV: "Se poate prelungi ultimatumul oferit de Israel. Hamasul nu i-a lăsat pe civili să folosească cele două coridoare umanitare prin care aceștia trebuiau să se retragă din orașul Gaza către Sud, la granița cu Egiptul. Deci, în acest moment, e un mare număr de civili palestinieni, de oameni nevinovați, femei, copii, bătrâni care n-au putut părăsi zona din cauza teroriștilor Hamas.

Sunt folosite scuturi umane. S-ar putea ca armata israeliană să prelungească acest ultimatum fiindcă nimeni nu dorește să se războiască cu femei și copii. E, practic, imposibil în opinia mea să discerni între un terorist Hamas și un cetățean palestinian din fâșia Gaza în acest moment. Foarte greu de făcut această diferență, mai ales pentru militarii cu arma-n mână. Atunci când va intra în Gaza, armata israeliană va trebui să facă față la tot felul de capcane, mine, clădiri minate care vor sări în aer cu militari israelieni în interior, pe străduțele înguste nu prea intră tehnica blindată, deci de multe ori infanteria va avea un rol esențial... Lucrurile arată foarte rău în acest moment din toate punctele de vedere și din orice unghi am privi. Toată lumea este implicată, într-o formă sau alta, în conflictul din Israel, nu are rost să credem că lucrurile pot fi stăpânite."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel