Vineri, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului.
Publicitate
Începutul Postului Crăciunului este marcat nu doar de tradiții religioase, ci și de un moment ideal pentru a reflecta asupra obiceiurilor alimentare și a stilului de viață. Preotul Vasile Ioana a oferit câteva sfaturi utile pentru români, care vizează alimentația și mișcarea fizică, în contextul postului. Dar cel mai important, în post, este să ne aplecăm mai mult către suflet, să mergem mai mult la biserică, să ne rugăm mai mult, să facem fapte bune.
„Lăcomia pântecelui încă mai există. Și atunci haideți să mâncăm mai puțin. Desigur, dacă munca pe care o faci îți cere să mănânci mai mult nu este păcat. Sfatul meu onest pentru voi este ceva ce fac și eu: Nu mai mănânc pâine după ora 16.00. Dacă este nevoie să mănânci pâine la micul dejun, este în regulă. Dar este prea multă pâine în poporul român! Și mulți dintre noi avem intoleranță la gluten. Mulți dintre noi nu suntem sănătoși, nu suntem bine pentru că mâncăm multă pâine”, a zis Vasile Ioana.
„De asemenea, mâncăm mult zahăr. Haideți să renunțăm la pâine și zahăr. Haideți să încercăm! Zahărul a distrus oamenii mai mult decât a făcut-o orice război. Haideți să reducem puțin cantitățile alimentare! Haideți să mâncăm mai puțin seara! Haideți să facem mișcare fizică! Românii sunt sedentari. Stăm cu fundul în birou, apoi ne punem fundul în mașină și apoi ne punem fundul acasă, pe canapea. Stai pe loc prea mult. Și eu am început să fac mișcare fizică aproape în fiecare zi. Merg trei ore pe zi, într-un pas mai mișcat puțin. Nu este nevoie neapărat să alergi, poate ai probleme cu un genunchi etc. Dar mergi săltat! Dacă nu putem ieși afară, putem să facem 12 mătanii în fiecare seară”, a mai spus Vasile Ioana.
În ceea ce privește posturile religioase din creștinism, acestea au fost „reglementate” cu mult înainte de apariția zahărului ca produs comun în Europa. Postul era gândit ca un exercițiu de purificare și renunțare la alimentele considerate de origine animală, care ar fi putut stârni dorințe sau tentații. Așa se explică de ce regulile tradiționale de post se concentrează pe abținerea de la carne, lapte, ouă și alte produse animale, dar nu menționează zahărul, care, pur și simplu, nu făcea parte din dieta europeană obișnuită la momentul respectiv.
După ce zahărul a devenit accesibil, posturile religioase nu s-au „actualizat” pentru a include și interdicții legate de acest aliment. Totuși, în context modern, unii credincioși aleg să reducă sau să renunțe la dulciuri în timpul postului ca o formă suplimentară de disciplină spirituală. Această practică este mai degrabă o alegere personală, decât o cerință strictă a religiei.
Consumul excesiv de zahăr a fost asociat cu mai multe probleme de sănătate, printre care diabetul de tip 2 este una dintre cele mai cunoscute. Iată câteva dintre bolile și problemele de sănătate principale legate de consumul excesiv de zahăr:
Obezitatea
Zahărul adaugă calorii „goale" (fără substanțe nutritive esențiale) în dietă, crescând riscul de acumulare de grăsime. Consumul frecvent de alimente și băuturi îndulcite cu zahăr este strâns legat de creșterea în greutate și de obezitate.
Bolile cardiovasculare
Dietele bogate în zahăr cresc riscul de hipertensiune, niveluri ridicate de trigliceride și colesterol LDL („colesterolul rău"), toate fiind factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Studiile arată că un consum crescut de zahăr este asociat cu un risc mai mare de infarct miocardic, accident vascular cerebral și alte boli de inimă.
Boala ficatului gras non-alcoolic
Zahărul, în special fructoza, este metabolizat în ficat. Un consum excesiv de fructoză poate contribui la acumularea de grăsime în ficat, ducând la boala ficatului gras non-alcoolic. Această afecțiune poate evolua către inflamație hepatică sau chiar ciroză.
Probleme dentare
Zahărul este principala cauză a cariilor dentare. Bacteriile din cavitatea bucală folosesc zahărul pentru a produce acizi care erodează smalțul dentar, favorizând astfel apariția cariilor și a altor probleme dentare.
Inflamație cronică și boli autoimune
Consumul excesiv de zahăr este asociat cu inflamația cronică, care poate agrava sau contribui la diverse boli cronice, inclusiv bolile autoimune (de exemplu, artrita reumatoidă și lupusul). Inflamația cronică este, de asemenea, legată de o serie de alte afecțiuni, inclusiv bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.
Afecțiuni ale sistemului nervos și tulburări cognitive
Unele studii sugerează că dietele bogate în zahăr pot avea un efect negativ asupra sănătății creierului. Acestea sunt asociate cu un risc crescut de tulburări cognitive, inclusiv de demență și de boala Alzheimer, și pot contribui la declinul cognitiv legat de vârstă.
Tulburări de dispoziție și probleme psihice
Consumul excesiv de zahăr poate duce la fluctuații rapide ale nivelului de glucoză, ceea ce poate afecta starea de spirit și poate contribui la anxietate, iritabilitate și chiar depresie în unele cazuri.
Reducerea consumului de zahăr poate ajuta la prevenirea acestor afecțiuni și poate contribui la o stare de sănătate generală mai bună, mai ales atunci când este înlocuit cu o dietă echilibrată, bogată în fibre, proteine și grăsimi sănătoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu