Se vrea a fi doar un test (drill). Sunt, însă, și intenții ascunse din partea Federației Ruse?
Rusia testează deja "pe pielea" Poloniei metode de blocaj electronic. Recent, mai mult de jumătate din țara vecină a rămas fără acces la GPS. Deși este doar un exercițiu tactic, NATO ia deja în considerarea aplicarea articolului 5 din Tratatul Nord Atlantic care prevede că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre statle membre, în Europa sau în America de Nord, este considerat un atac împotriva tuturor părţilor semnatare, scrie newsweek.com, informație confirmată și de platforma criticalthreats.org.
Russia is testing electronic warfare systems in Kaliningrad.
— Visegrád 24 (@visegrad24) January 19, 2024
48 hours ago, almost half of Poland was left without functioning GPS systems. pic.twitter.com/mwtAXzdF2l
NATO intenţionează să mobilizeze 90.000 de militari pentru o manevră menită să descurajeze agresiunea rusă, în cel mai mare exerciţiu organizat de Alianţa Nord-Atlantică de la sfârşitul Războiului Rece, potrivit Militar NYI. Scenariul pentru exerciţiul Steadfast Defender, care urmează să înceapă în februarie, este un atac rusesc asupra teritoriului aliat, care declanşează Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.
Generalul maior Dan Grecu, expert militar, a venit cu mai multe observații în direct la România TV:
"Acest exercițiu (n.r. Steadfast Defender) este, într-adevăr, cel mai mare pe care Alianța îl organizează după căderea Zidului Berlinului, atât prin numărul de militari, peste 90.000 cât și prin mijloacele angajate, distrugătoare de luptă, portavioane, avioane, peste o mie de blindate... Din cele comunicate de NATO, Polonia va juca un rol important în cea de-a doua etapă, prin mai, după cum activități importante vor avea loc și la flancurile exercițiului, în Țările Baltice probabil și-n Suedia și, bineînțeles România, la partea de sud-aliați. Acest exercițiu major excede antrenamentele pe care NATO le-a desfășurat până acum la diferite dimensiuni, acum numărul de participanți este peste dublu.
Se verifică, practic, tot planul de apărare al NATO, lucru pe care NATO nu l-a mai făcut de peste 30 de ani. În plus, deși inamicul/adversarul nu este nominalizat, de de înțeles că este vorba despre Federația Rusă. În ceea ce privește acțiunile Federației Ruse, vin să răspundă acestui exercițiu. Sunt multe păreri care spun că Federația Rusă o să exceadă acțiunile din Ucraina și se va îndrepta și spre zona de nord/nord-vest a Rusiei.
Blocarea semnalului GPS în Polonia este o testare a capacităților Rusiei de a duce un război electronic. În ultimele luni am văzut că Rusia și-a îmbunătățit foarte mult aceste capabilități, mai ales în scop defensiv, pentru că aceste capabilități permit deturnarea de la zborurile planificate ale dronelor și uneori chiar și ale unor rachete, permit interferarea în sistemele aviației și uitați că de data aceasta se încearcă acest lucru spre un stat membru NATO! Cum, de altfel, s-a mai încercat și în Țările Baltice, știm că Estonia a fost supusă unui atac cibernetic foarte puternic în urmă cu aproape 10 ani de zile" a explicat Dan Grecu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu