Cât durează imunitatea oferită de vaccin, cine se poate vaccina şi cine nu, câte doze ajung săptămânal în România, etapele de vaccinare şi multe alte informaţii despre vaccinul împotriva COVID-19 care va începe să fie administrat de duminică, 27 decembrie, şi în România, afli de aici.
În România au ajuns vineri, 25 decembrie, primele 10.000 de doze din vaccinul produs de Pfizer împotriva COVID-19. Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a anunţat care sunt cele trei etape în care va fi realizată vaccinarea.
"Avem o strategie de vaccinare în care sunt prevăzute cele trei etape, prima este cea adresată personalului medical și personalului din sistemul social, în etapa a doua este vaccinată populația la risc și persoanele care deservesc activități esențiale și în etapa a treia vorbesc de vaccinarea populației generale.", a declarat Valeriu Gheorghiţă.
"Estimăm că, până la sfârşitul lui ianuarie - începutul lunii februariei, vom fi terminat etapa 1 de vaccinare, cea adresată lucrătorilor din sistemul medical. Avem capacitatea de stocare, în momentul de faţă, la condiţii optime, la minus 80 de grade pentru aceste vaccinuri. Vaccinarea este gratuită. Nu este obligatorie şi nu este condiţionată. Aceste vaccinuri vor fi distribuite către etapa a doua în funcţie de momentul în care putem demara etapa a doua de vaccinare", a declarat Valeriu Gheorghiță.
"Legat de durata nivelului de protecție al răspunsului imun post-vaccinare nu este în momentul de față un răspuns ferm din punct de vedere medical și științific. Se estimează în schimb, pe baza datelor medicale, că acest tip de răspuns imun va fi de durată, categoric va fi de o durată mai mare decât răspunsul imun după boala naturală", a mai spus medicul.
Pentru cei care au trecut prin boală, perioada de imunitate este de aproximativ 3-6 luni.
"Într-un flacon sunt cinci doze de vaccin. Din studiile efectuate, practic răspunsul imun începe să devină protector la circa 14 zile de la prima doză, însă beneficiile maxime se obțin la circa şapte zile după administrarea celei de a doua doze. Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, probabil că începutul lunii aprilie este momentul, cel puțin din punct de vedere teoretic, la care noi estimăm demararea etapei a treia de vaccinare", a continuat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.
"Precizăm că, pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin. În plus, în acest moment, Comisia Europeană urmărește dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească șansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piață acordată de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA)", a explicat premierul Florin Cîţu. .
Conform EMA, persoanele care ştiu că au alergie la unul dintre componentele vaccinului nu ar trebui să şi-l facă.
"A fost observată o hipersensibilitate la unele persoane care au primit vaccinul. Un număr mic de cazuri de şoc anafilactic a fost înregistrat în timpul testelor. Astfel, acest vaccin trebuie acordat doar sub supraveghere medicală", a transmis EMA.
De asemenea, vaccinul nu va fi disponibil nici pentru românii sub vârsta de 16 ani.
Vaccinarea împotriva COVID-19 începe în România pe 27 decembrie 2020, în cele 10 centre oficiale de vaccinare din ţară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu