Încetarea aplicării tratatului INF, pe agenda reuniunii miniştrilor apărării din NATO

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO se reunesc miercuri, la Bruxelles, pentru a pregăti încetarea aplicării Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF), încheiat de Washington şi Moscova şi care a reprezentat un pilon al arhitecturii de securitate europene în ultimele trei decenii, transmite dpa.

INF, semnat de SUA şi fosta Uniune Sovietică în 1987, a interzis rachetele lansate de la sol ce transportau focos nuclear pe o distanţă cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

SUA, susţinute de aliaţii săi din NATO, acuză Moscova de încălcarea tratatului prin dezvoltarea sistemului său 9M729, cunoscut în cadrul NATO drept SSC-8. Washingtonul a stabilit drept termen limită data de 2 august pentru ca Rusia să se conformeze, în caz contrar considerându-se că tratatul a expirat.

Rusia, ce respinge acuzaţiile, şi-a anunţat intenţia de a se retrage din INF.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că se fac eforturi pentru a convinge Moscova să revină asupra poziţiei sale, dar a recunoscut că şansele în această privinţă devin tot mai reduse.

Miniştrii apărării din ţările aliate vor pregăti posibilele măsuri la adresa Rusiei în cazul, foarte probabil, în care poziţia acesteia se menţine. Răspunsul NATO va fi defensiv, calibrat şi coordonat, a spus înaintea reuniunii Stoltenberg, care a adăugat că nu există intenţii de a desfăşura noi rachete nucleare cu baza la sol în Europa.

Toate opţiunile sunt pe masă, a declarat ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, într-un briefing organizat marţi.

Reprezentanţii statelor membre vor adopta prima politică spaţială din istoria NATO, vor analiza eforturile pentru atingerea ţintei alocării de 2% din PIB pentru apărare şi vor discuta despre provocările pentru securitate implicate de noile tehnologii. De asemenea, este de aşteptat să fie abordat şi subiectul escaladării tensiunilor dintre Washington şi Teheran din ultimele săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel