Desființarea celor 67 de spitale nu urmărește economii la bugetul de stat, ci eficiența. Asta spunea premierul Emil Boc la sfârșitul săptămânii. Ce promiteau, în alegeri, actualii guvernanți? Măsura de închidere a spitalelor nu se regăsește în programul de guvernare al PDL, nici în cel al UDMR și nici în strategia Comisie prezidențile de reformă. În schimb, actuala Putere promitea, în 2008, salarii mai mari pentru medici, mai multe fonduri pentru medicina de familie și un mai mare acces al pacienților la sănătate. Nici măcar Banca Mondială nu a cerut închiderea spitalelor! BM a recomandat o strategie care pornea cu descentralizarea și prevedea o etapă de evaluare. Se continua cu o perioadă de conformare, ca în cazul firmelor care încalcă normele de mediu. Consiliile locale ar fi putut să finanțeze spitalele pentru obținerea standardelor cerute. De-abia după aceste etape s-ar fi produs desființarea spitalelor, dacă nu se puteau respecta normativele europene privind personalul și serviciile.
„Această restructuare a sistemului spitalicesc nu urmăreşte în primul rând economii la bugetul de stat, scopul principal este calitatea actului medical”, a declarat Emil Boc la Pro Tv. El a mai precizat că desfiinţarea spitalelor, este doar în pas în procesul de restructurare. Dacă strategia nu are legătură cu criza, atunci de ce nu a fost anunțată de programul cu care PDL a venit la guvernare? Nu există nicio referire la închiderea spitalelor înainte de alegeri, dar nici în programul pentru care Boc a primit votul de investitură în Parlament.
Comisia prezidențială, din care făceau parte medici de renume din România și un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății, a întocmit în 2008 un raport pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România, care a devenit strategia prezidențială cu care Traian Băsescu a primit al doilea mandat de președinte. Raportul susținea centrarea sistemului sanitar pe nevoile cetățeanului. Astfel, „serviciile trebuie organizate, localizate şi accesate în aşa fel încât să se ţină cont de nevoile şi preferinţele comunităţilor pe care le deservesc”. Exact ceea ce nu se face în acest moment, prin decizia unilaterală a desființării spitalelor.
Raportul recomanda creşterea nivelului de finanţare pentru sectorul de sănătate la minim 6% din PIB (în momentul de față finanțarea este mai mică de 4% din PIB). În același raport se prevedea și asigurarea accesului pacienţilor la serviciile de care au nevoie, în momentul în care au nevoie, dar și majorarea semnificativă a finanțării medicinei primare.
Pe primul plan era recomandarea de a stimula studenții și medicii rezidenți, care ar trebui să primească salarii de trei ori mai mari ca media, amintește prof. Vasile Astărăstoae. Salariile au crescut cu... minus 25 la sută!
UDMR se opunea introducerii co-plății
UDMR propunea, în campania electorală din 2009, comasarea caselor de asigurări de sănătate, nu a spitalelor. “Trebuie să începem reforma sistemului sanitar prin comasarea caselor de asigurări de sănătate. Trebuie să existe o singură casă şi trebuie să ştim care sunt serviciile de bază oferite de casa de asigurări de sănătate pentru toţi cetăţenii. Este inacceptabil, după ce ai mărit CAS la începutul anului cu aproape 4,3%, să introduci coplata, în condiţiile în care nu ai reformat nimic din sistemul sanitar”, a spunea Kelemen Hunor. De asemenea, programul UDMR-ului mai includea descentralizarea sistemului sanitar și reforma sistemului de rezidențiat. Niciun cuvânt despre închiderea spitalelor
La rândul său, PDL promitea în strategia guvernamentală creșterea graduală a resurselor alocate, pentru asigurarea unui sistem de sănătate la nivel european, oferirea și garantarea accesului tuturor cetățenilor la servicii de sănătate de înaltă calitate, redresarea și dezvoltarea asistenței medicale din mediul rural și creșterea veniturilor salariale ale personalului din sistemul sanitar.
Citește aici raportul UN SISTEM SANITAR CENTRAT PE NEVOILE CETĂŢEANULUI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu