Doi studenți francezi au avut parte de un adevărat coșmar, după ce au decis să închirieze un apartament în Iași.
Doi studenți francezi au avut parte de un coșmar după ce au decis să închirieze un apartament în centrul Iașului. Pe lângă faptul că aceștia i-au plătit proprietarei o chirie la nivelul salariului mediu, femeia a avut însă pretenția să i se plătească și întreținerea altor apartamente, scrie Ziarul de Iași.
Când tinerii au refuzat, i-a amenințat direct că "vine cu țiganii". A și venit, iar urmarea a fost un scandal de mahala în buricul târgului și un proces pentru distrugere, violare de domiciliu și lovire.
Studenți la UMF, L. și C. B. au închiriat în 2018 un apartament pe Anastasie Panu, la doi pași de Prefectură. Timp de șase luni, din ianuarie până în iulie, cei doi frați urmau să plătească 550 de euro lunar, la care se adăugau cheltuielile uzuale cu întreținerea și utilitățile, în baza unui contract în regulă. Doar că proprietara le-a cerut, în afara contractului, să achite și facturi de la alte apartamente pe care le deținea. De aici au plecat mai multe discuții în contradictoriu, Lenuța Pavel amenințându-i pe tineri că îi va evacua forțat din locuință. Nu a trecut mult, iar amenințarea a fost pusă în practică.
În dimineața zilei de 5 iulie, femeia s-a deplasat la apartament, însoțită de fostul său soț și nepotul său. Femeia avea asupra sa un aparat de electroșocuri, iar cei doi bărbați fiind înarmați și ei cu obiecte contondente. Frații B. au refuzat să deschidă ușa, temându-se de ce va urma, dar cei trei asediatori au început să forțeze ușa. Tinerii au baricadat ușa cu o canapea și au încercat să o proptească cu mâinile, sunându-și totodată un prieten, pentru a-l chema în ajutor. După aproximativ 20 de minute însă, ușa a cedat, iar cei trei au năvălit înăuntru. Cei doi studenți au fost bătuți crunt, apoi, indivizii au început să le strângă lucrurile din casă și să le arunce pe casa scării, ocazie cu care au fost distruse, printre altele, o imprimantă, o cafetieră, un laptop, un televizor, un telefon și un storcător de fructe. Bunurile distruse au fost evaluate ulterior la 6.580 euro.
.
Proprietara apartamentului și complicii săi au fost trimiși în judecată pentru violare de domiciliu, lovire sau alte violențe și distrugere. Judecătorii au apreciat însă că circumstanțele faptei impun o schimbare a încadrării stabilite de procurori, în locul violării de domiciliu fiind reținută tentativa la tâlhărie calificată, sancționată mai sever.
„Instanţa reţine că infracţiunile au o gravitate deosebită, având în vedere vulnerabilitatea părţilor civile, care sunt cetăţeni francezi, nu vorbesc limba română, sunt studenţi la facultatea de medicină şi locuiau cu chirie în apartamentul inculpatei, având perioada de examene la momentul săvârşirii faptelor, având nevoie de linişte şi concentrare pentru aceste examene. Se reţine că cei doi chiriaşi sunt fraţi, aveau vârste fragede şi lipsă de experienţă în astfel de situaţii conflictuale, au trecut printr-o experienţă traumatizantă, care nu a fost depăşită, astfel cum a rezultat la audieri, când părţile civile au avut dificultăţi în a rememora faptele şi au resimţit emoţii negative puternice, de teamă, de neputinţă, de umilinţă.
Pe de altă parte, se reţine motivul săvârşirii infracţiunilor, respectiv dorinţa inculpatei de a obţine în mod ilegal sume de bani despre care a pretins că i se cuveneau, însă fără a folosi căile legale de recuperare a acestora, respectiv acţiunea în instanţă, sub pretextul duratei lungi a unui eventual proces”, au consemnat judecătorii. Aceștia au condamnat-o pe Lenuța Pavel la 4 ani de închisoare și plata unei amenzi penale de 10.000 de lei, pe Adam Anton la 2 ani și 4 luni de închisoare, iar pe Tagarcea, la 1 an și 10 luni de închisoare. Cei trei vor trebui să le plătească victimelor 36.000 lei, ca daune materiale, dar și câte 25.000 euro ca daune morale. „Acest cuantum, de 25.000 de euro pentru fiecare parte civilă, este un cuantum rezonabil şi proporţional cu suferinţa avută de părţile civile, cu urmările faptelor, dar şi cu nivelul şi stilul de viaţă al părţilor civile, care erau studenţi, dar plăteau 550 de euro lunar doar pentru chirie şi aveau bunuri de uz personal de o calitate superioară. Nu se poate face abstracţie de nivelul financiar ridicat al părţilor civile, întrucât o despăgubire într-un cuantum mai mic nu ar putea compensa suferinţa şi trauma avută, putând fi apreciată ca derizorie de către părţile civile”, au conchis magistrații. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu