Un tânăr de 33 de ani, infirm și cu probleme psihice, a murit în penitenciarul Rahova.
Acesta nu a primit tratament pentru cancerul de care suferea. Povestea lui Cezar Dutcă, care a murit pe 2 ianaurie, la Rahova, este spusă de avocatul Alexandru Enache, informează Observator.
La data de 16.11.2017, Dutcă este extrădat din Marea Britanie în România pentru executarea unei pedepse de 2 ani și 11 luni, dictată în aprilie 2016 pentru furt dintr-un magazin (3 acte materiale).
Bărbatul de 33 de ani era în evidența Spitalului de psihiatrie Botoșani din aprilie 2013 cu diagnosticul schizofrenie paranoidă și tulburare de personalitate. În plus, el era infirm, având un picior amputat.
"La data de 11.12.2017, fiind în vizită la grefă, am luat legatura cu ofițerul de serviciu și cu Directorul inchisorii - dl. Strajeru - căruia i-am comunicat starea precara de sanatate a acestui deținut, in sensul in care sufera de afectiuni psihice, are un picior amputat si sufera de cancer la plamani în metastază pentru care nu i se administreaza niciun fel de tratament medical, ci doar pastile de somn deși art 152 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal din 10.03.2016, prevede obligativitatea institutiilor penitenciare de a lua toate masurile privind siguranta medicala a detinutilor. În acest sens, am solicitat ca măsură urgentă internarea deținutului Datcu Cezar în spitalul penitenciar Rahova și acordarea de urgență a tratamentelor medicale specifice conform fișelor medicale de la dosarul de penitenciar
La 14.12.201, respectiv 15.12.2017 am fost in audienta atât la Dl Strajeru, cât si la Dl Cotofana de la ANP, solicitindu-le de urgență tratament medical adecvat", a povestit avocatul.
Alexandru Enache a menționat însă că oficialii respectivi au cerut ca actele medicale să fie traduse din Anglia, pentru că altfel nu pot lua măsuri urgente.
Lipsă de empatie în închisorile românești
Avocatul condamnă indiferența și lipsa de reacție a cadrelor medicale, dar și lipsa de empatie din închisorile din România, punând pe seama acestei indiferențe moartea lui Ceza Dutcă.
"Într-o lume presupus a fi civilizată unde conform Constituției și Legea privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat, mă vad învins de niște sistemele bolnave cărora nu le pasă de viața individului, fie el și in detentie.
Lipsa de empatie umană, grosolania tratamentului existent in penitenciar dar mai ales insuficienta reacție a cadrelor medicale - fără respectarea jurământului depus, conduc in acest moment la astfel de cazuri când moartea pune stăpânire fără ca timpul său să fi venit", a mai spus avocatul deținutului, potrivit sursei citate.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News