Un avion de luptă rusesc a ”lansat o rachetă” în apropierea unei aeronave britanice, deasupra Mării Negre. Cum a justificat Moscova incidentul?
Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării, a decarat joi, 20 octombrie, că în urmă cu o lună, un avion de luptă rusesc ”a lansat o rachetă” în apropierea unei aeronave britanice, deasupra Mării Negre, potrivit Politico.
Potrivit lui Ben Wallace, pe 29 septembrie, o aeronavă de supraveghere neînarmată britanică se afla în patrulare de rutină în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre. Aceasta ar fi ”interacționat” cu două avioane rusești de vânătoare, model SU-27 înarmate, timp de aproximativ 90 de minute.
În acel timp, unul dintre avioanele rusești ”a lansat o rachetă în vecinătatea” aeronavei RAF, care și-a încheiat patrula și s-a întors la bază, a adăugat Wallace.
Wallace a spus că și-a comunicat îngrijorările cu privire la această ”angajare potențial periculoasă” într-o scrisoare adresată direct omologului său rus, Serghei Șoigu.
Rusia a răspuns pe 10 octombrie că a efectuat o anchetă cu privire la circumstanțele incidentului și a justificat lansarea rachetei dând vina pe o ”defecțiune tehnică” a avionului său de luptă SU-27. Moscova a recunoscut, de asemenea, că incidentul a avut loc ”în spațiul aerian internațional”, a spus secretarul britanic al Apărării.
După acest incident, patrulele britanice din zonă au reluat zborurile, de data aceasta escortate de avioane de luptă britanice, a spus Wallace.
”Tot ceea ce facem este luat în considerare și calibrat în ceea ce privește conflictul în curs din regiune și în conformitate cu dreptul internațional”, a adăugat el.
Citește și:
Black Sea Conference, eveniment organizat cu sprijinul Leviatan Design
Black Sea Conference face parte din seria evenimentelor care s-a derulat la Washington DC pentru a analiza problemele de securitate din regiunea Mării Negre.
Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, a participat la acest eveniment, care a avut loc în data de 29 septembrie 2022, fiind organizat de Yorktown Institute și New Strategy Center.
Printre cei care au luat cuvântul la Black Sea Conference s-au numărat E.S. Andrei Muraru, Ambasador al României în Statele Unite ale Americii, Mihai Panait, Șeful Statului Major al Forțelor Navale și George Scutaru, Director general al New Strategy Center.
Cele mai importante subiecte care s-au aflat pe agenda evenimentului s-au referit la amenințarea pe care o reprezintă Rusia în regiunea Mării Negre, elementul maritim al războiului din Ucraina, importanța strategică pe care o are Insula Șerpilor și politica SUA și NATO în ceea ce privește asigurarea securității în această regiune.
„Dacă ne gândim la provocările care continuă să apară la adresa securității, ca urmare a războiului din Ucraina, este evident că este necesară o susținerea proactivă din partea mediului de afaceri a inițiativelor care au un aport relevant în depășirea crizelor actuale. Mă bucur că am putut susține organizarea acestor evenimente, cu atât mai mult cu cât România se află în prima linie a provocărilor actuale și este afectată în mod direct de evoluția războiului declanșat de Rusia”, a declarat Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design.
Leviatan Design înțelege rolul pe care îl are mediul de business în societate și sprijină, pe de o parte, numeroase inițiative din domeniul educației și din mediul social, iar pe de altă parte, are un rol activ în promovarea intereselor de securitate ale României, care au un impact semnificativ asupra tuturor sectoarelor de activitate.
Compania Leviatan Design e implicată în proiecte foarte mari de infrastructură militară, inclusiv la Sibiu, în incinta Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, dar și în proiecte de infrastructură operațională la Câmpia Turzii în cadrul Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu".
În luna martie a acestui an, Cătălin Podaru a explicat pentru DefenseRomania ceea ce presupune infrastructura militară pentru programele de înzestrare. Această componentă nu e doar esențială pentru securitatea unei țări, dar poate adăuga ani buni în operaționalizarea tehnicii militare moderne.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu