Incident de tragere într-un poligon din Polonia. Un sistem Gepard românesc a lovit un sat aflat în apropiere

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Pe 22 august, Detașamentul Sky Guardians a realizat o tragere de noapte cu sistemele Gepard la Poligonul South Hills din Polonia.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) transmite că două elemente de muniţie au căzut, joi noaptea, în satul Bemowo Piskie de lângă poligonul South Hills din Polonia, provocând pagube materiale. Incidentul a avut loc când detaşamentul de apărare antiaeriană Sky Guardians a executat o şedinţă de tragere de noapte cu sistemele Gepard din dotare.

Comanda detaşamentului va pune la dispoziţia poliţiei militare poloneze, care cercetează cauza, toate datele şi informaţiile necesare clarificării circumstanţelor în care s-a produs acest eveniment, arată MApN.

Detaşamentul de Apărare Antiaeriană generat de structurile de apărare antiaeriană ale Armatei României se află la a XV-a rotaţie în Bemowo Piskie Training Area, având misiunea de asigurare a Prezenţei înaintate consolidate pe Flancul nord-estic al Alianţei (enhanced Forward Presence), în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia.

Pe timpul celor şase luni de misiune, cei aproximativ 100 de artilerişti antiaerieni români participă la exerciţii şi activităţi de instruire alături de camarazi americani, britanici, croaţi şi polonezi, cu scopul îmbunătăţirii coeziunii şi creşterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO, potrivit Agerpres. 

VEZI ȘI: NATO, nivel de securitate crescut într-o bază din Germania din cauza unei ”potențiale amenințări” 

Este a doua ”amenințare” asupra unei baze NATO din Germania în numai șapte zile. 

NATO a crescut nivelul de securitate la baza sa aeriană din Geilenkirchen, în vestul Germaniei, din cauza unei ”potențiale amenințări”, a anunțat baza într-un comunicat difuzat în noaptea de joi spre vineri pe contul său de pe platforma X, relatează AFP, scrie Agerpres.

Decizia a fost luată ”pe baza unor date de la serviciile de informații”, a indicat sursa citată, fără a da alte detalii.

Toți angajații ”neesențiali au fost trimiși acasă ca măsură de precauție”. ”Securitatea personalului nostru este prioritatea noastră absolută. Operațiunile continuă așa cum era prevăzut”, se arată în comunicat.

Baza NATO de la Köln, închisă temporar

Anunțul survine la peste o săptămână după un incident survenit la o bază militară din orașul vecin Köln care fusese închisă temporar în urma unei posibile sabotări a alimentării cu apă.

Baza militară aeriană Köln-Wahn, un hub al armatei germane pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, a fost blocată în prima parte a zilei de miercuri din cauza unui presupus act de sabotaj, dar urmează să fie redeschisă, a anunțat un purtător de cuvânt militar, citat de Reuters.

”Cazarma a fost închisă după un incident petrecut marți seară”, a declarat locotenent-colonelul Ulrich Fonrobert reporterilor la Koln, fără a da detalii despre incident. ”Cazarma își va deschide din nou porțile în următoarele minute”, a anunțat el.

Anterior, agențiile de presă AFP și Reuters au transmis că această bază militară, situată în apropiere de aeroportul din Koln, a fost blocată, iar miilor de soldați care lucrează acolo li s-a recomandat să nu bea apă de la robinet, în timp ce autoritățile declanșaseră o investigație cu privire la ceea ce presupuneau a fi un act de sabotaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel