S-au tras focuri de avertisment după ce o navă a Marinei Regale britanice a intrat în apele rusești din Marea Neagră.
UPDATE: Ministerul britanic al Apărării a confirmat, miercuri, că distrugătorul HMS Defender s-a apropiat de Peninsula Crimeea, anexată de Rusia, însă susţine că sunt apele teritoriale ucrainene şi neagă informaţiile privind focurile de avertisment trase de Forţele Navale ruse, scrie Mediafax.
"Nu a fost tras niciun foc de avertisment în apropierea navei HMS Defender. Nava Forţelor Navale Regale a efectuat un tranzit inofensiv prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional", a comunicat Ministerul britanic al Apărării, conform Agenţiei France-Presse.
Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea, dar Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie consideră teritoriul ca fiind în continuare ucrainean.
Ministerul rus al Apărării susţine, conform agenţiilor de presă RIA Novosti şi Reuters, că distrugătorul HMS Defender, aparţinând Forţelor Navale Regale britanice, a pătruns trei kilometri în apele teritoriale ruse, în zona Capului Fiolent, în apropiere de Sevastopol (Crimeea). Moscova consideră Crimeea teritoriu rus, inclusiv apele din jurul peninsulei. În contextul în care echipajul distrugătorului nu a reacţionat la avertismentele verbale, o navă a Flotei ruse a Mării Negre a tras focuri de avertisment, iar un avion de vânătoare de tip Suhoi Su-24 a lansat patru bombe de avertisment în apropierea navei militare britanice.
Distrugătorul britanic a schimbat cursul şi a părăsit apele teritoriale ruse. După incident, ataşatul militar al Ambasadei britanice din Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Apărării.
În Marea Neagră se află în prezent distrugătorul britanic HMS Defender, fregata olandeză Everton şi un distrugător al Statelor Unite. Relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt tensionate din cauza activităţilor militare ruse în apropierea Ucrainei şi a anexării, în 2014, a regiunii ucrainene Crimeea.
- Știrea inițială -
O navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de TASS, scrie Agerpres.
Defender a părăsit apele ruseşti la scurt timp, după ce înaintase până la 3 kilometri în interiorul acestora, a adăugat ministerul rus.
Ministerul rus al Apărării susţine, conform agenţiilor de presă RIA Novosti şi Reuters, că distrugătorul HMS Defender, aparţinând Forţelor Navale Regale britanice, a pătruns trei kilometri în apele teritoriale ruse, în zona Capului Fiolent, în apropiere de Sevastopol, scrie Mediafax.
În contextul în care echipajul distrugătorului nu a reacţionat la avertismentele verbale, o navă a Flotei ruse a Mării Negre a tras focuri de avertisment, iar un avion de vânătoare de tip Suhoi Su-24 a lansat patru bombe de avertisment în apropierea navei militare britanice.
Distrugătorul britanic a schimbat cursul şi a părăsit apele teritoriale ruse.
După incident, ataşatul militar al Ambasadei britanice din Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Apărării. În Marea Neagră se află în prezent distrugătorul britanic HMS Defender, fregata olandeză Everton şi un distrugător al Statelor Unite.
Relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt tensionate din cauza activităţilor militare ruse în apropierea Ucrainei şi a anexării, în 2014, a regiunii ucrainene Crimeea.
La începutul lunii iunie, un avion militar MiG-29 din armata bulgară s-a prăbuşit în Marea Neagră în dreptul peninsulei Shabla în timpul exerciţiilor militare Shabla 2021, a confirmat comandantul Forţelor navale bulgare, contraamiralul Kiril Mihailov, informează novinite.com, mai scrie Agerpres.
În timpul efectuării unei misiuni de antrenament deasupra bazinului maritim al Republicii Bulgaria, un avion MiG-29 din Forţele aeriene bulgare a pierdut comunicarea radio şi a dispărut de pe radar", a informat Ministerul Apărării bulgar.
O operaţiune de căutare şi salvare a fost lansată imediat şi este încă în desfăşurare. La aceasta participă membri ai Forţelor navale, Comandamentului pentru operaţiuni speciale, Poliţiei de frontieră şi Forţelor aeriene.
Ministrul bulgar al apărării Ghiorghi Panaiotov urmează să ajungă la locul incidentului. Motivele prăbuşirii avionului rămân deocamdată neclare. Exerciţiile militare Shabla 21 au fost suspendate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu