În cadrul exercițiului militar desfășurat miercuri în poligonul de la Capu Midia, se pare că o rachetă din sistemul antiaerian Patriot a avut dificultăți în momentul lansării.
Exercițiul denumit "Patriot Spark 23" are ca obiectiv validarea și verificarea funcționării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT, introdus în dotarea Forțelor Aeriene Române în 2020, precum și pregătirea pentru a spori capacitatea operațională, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.
O rachetă PAC-2 ATM a avut dificultăți în momentul lansării, potrivit Defense România.
La acest exercițiu, intitulat "Patriot Spark 23", au fost prezenți premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Nicolae Ciucă, Angel Tîlvar și șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu.
Scopul exercițiului desfășurat la Capu Midia a fost evaluarea sistemului antiaerian Patriot, reprezentând o simulare a luptei împotriva amenințărilor aeriene prin identificarea, urmărirea și neutralizarea țintelor simulate de tipuri diferite de drone, cu ajutorul rachetelor de tip PAC-2 ATM.
România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană Patriot, din care 4 au fost deja livrate, restul urmând să ajungă în viitorul apropiat.
Patru din cele 7 sisteme vor fi folosite de Forțele Aeriene, iar celelalte trei urmează să fie achiziționate pentru Forțele Terestre. Costul total al celor 7 sisteme se ridică la aproximativ 4 miliarde de dolari, reprezentând cea mai scumpă achiziție din istoria României.
Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu a început să-și deplaseze personalul și echipamentele în Poligonul de trageri sol-aer Capu Midia începând cu data de 3 noiembrie, pentru participarea la primul exercițiu tactic cu trupe și trageri reale F.A. PATRIOT SPARK 23.11.
Conform MApN, exercițiul se desfășoară în intervalul 02-17 noiembrie și vizează validarea și verificarea funcționării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT introdus în dotarea Forțelor Aeriene Române în 2020, precum și pregătirea pentru a spori capacitatea operațională.
Acest exercițiu a fost planificat cu un an înainte de execuție și este parte a Planului cu principalele activități al Statului Major al Forțelor Aeriene.
România este implicată într-un program de înzestrare cu sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Aceste sisteme de producție americană sunt printre cele mai avansate soluții pentru apărarea antiaeriană cu rază lungă de acțiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News