China face noi precizări cu privire la centrala nucleară Taishan unde a avut loc un incident la unul dintre reactoare.
Administraţia de la Beijing a anunţat, marţi, că nivelul radiaţiilor rămâne normal la Centrala nucleară Taishan, unde au fost raportate creşteri ale concentraţiilor de gaze rare, informează agenţia Reuters, scrie Mediafax.
"Până acum, centralele atomo-electrice din China au avut o situaţie bună, fără incidente care să afecteze mediul ori sănătatea publică", a declarat marţi Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, subliniind că nu există semnale de anormalitate în zona Centralei Taishan, situată în sudul Chinei.
Un fost membru al conducerii Comisiei pentru Energie Atomică din Japonia a exprimat preocupare privind incidentul produs la centrala nucleară chineză. "Este adevărat că în condiţii normale de funcţionare vor exista emanaţii de gaze precum krypton şi xenon şi vor fi detectate, dar în acest caz concentraţiile sunt mult mai mari, deci ceva se întâmplă. Dacă este emanat gaz radioactiv în mediu, este o problemă gravă. Se poate înrăutăţi. Cred că ar putea fi probleme la combustibil, este anormal", a declarat Tatsujiro Suzuki, fost vicepreşedinte al Comisiei pentru Energie Atomică din Japonia.
Centrala nucleară Taishan, inaugurată în 2019, are două reactoare de fabricaţie franceză, şi este situată în sudul Chinei, la circa 200 de kilometri de Hong Kong.
Compania franceză EDF a confirmat luni producerea unui incident la un reactor al centralei nucleare Taishan. "EDF a fost informată despre creşterea concentraţiei de anumite gaze rare în circuitul primar al Reactorului numărul 1 al centralei nucleare de la Taishan", a comunicat compania franceză. Este vorba de un reactor nuclear presurizat european (EPR).
Centrala atomică de la Taishan, situată în sudul Chinei, este deţinută şi administrată de TNPJVC, un grup cu capital mixt care are active de 70% deţinute de CGN şi 30% de EDF (Électricité de France).
"Prezenţa gazelor rare în circuitul primar este un fenomen cunoscut, studiat şi prevăzut în procedurile de exploatare a reactoarelor", a precizat EDF.
Printre aceste "gaze rare" se numără argon, heliu, krypton, neon şi xenon.
Surse citate de CNN au declarat, pe baza unui raport al Departamentului Energiei din SUA, că incidentul a avut loc pe 8 iunie. Luni, CNN a relatat că Administraţia SUA analizează de aproape o săptămână incidentul nuclear.
Compania China General Nuclear Power Group (CGN) a anunţat că indicatorii privind protecţia mediului sunt la niveluri "normale".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci