Iranul a făcut luni apel la lansarea unei anchete, după ce Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită au denunţat o serie de "acte de sabotaj" împotriva unor nave care circulau în largul EAU, informează AFP şi Reuters.
"Incidentele produse în Marea Oman sunt alarmante şi regretabile", a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Abbas Moussavi, într-un comunicat difuzat în limba engleză.
În acelaşi comunicat, acesta a îndemnat la lansarea unei anchete şi a avertizat împotriva "aventurismului unor actori străini" care perturbă circulaţia navelor, menţionând că sunt necesare "clarificări privind amploarea exactă" a acestor atacuri întrucât astfel de incidente au "un impact negativ asupra securităţii navigaţiei în Golf".
Duminică, Emiratele Arabe Unite au afirmat că au avut loc "acte de sabotaj" împotriva a patru nave comerciale sub diferite pavilioane, fără a-i identifica pe autori.
Luni dimineaţa, Arabia Saudită - aliat al Washingtonului - a raportat producerea de "acte de sabotaj" împotriva a două petroliere saudite, în largul Emiratelor.
Nici Abu Dhabi şi nici Riadul nu au evocat un responsabil pentru aceste incidente.
Ministrul saudit al energiei, Khalid al-Falih, a precizat într-un comunicat că una dintre cele două nave saudite atacate urma să fie încărcată în portul Ras Tanura cu ţiţei saudit destinat clienţilor din SUA ai companiei publice saudite Aramco. Atacurile nu au provocat victime sau scurgeri de ţiţei, dar au afectat semnificativ structura celor două nave, se adaugă în comunicat.
Portul Fujairah, în apropierea căruia au fost raportate incidentele, este singurul terminal al EAU pe coastele Mării Arabiei, alternativă la strâmtoarea Ormuz pe unde trece cea mai mare parte a exporturilor de petrol din Golf. Iranul a ameninţat în mai multe rânduri că va închide această strâmtoare strategică, de importanţă crucială pentru navigaţia internaţională şi transportul de petrol, în cazul unei confruntări militare cu SUA.
Arabia Saudită şi EAU, aliaţi musulmani suniţi, au susţinut ferm sancţiunile impuse de SUA exporturilor de petrol ale Iranului, rivalul lor regional şiit, iar Washingtonul a afirmat că Riadul şi Abu Dhabi vor contribui la compensarea unei scăderi a aprovizionării cu ţiţei, în urma retragerii unilaterale a SUA, anul trecut, din tratatul internaţional privind programul nuclear iranian.
Administraţia maritimă a SUA (MARAD) a indicat duminică într-o atenţionare că, deşi incidentele de la Fujairah nu au fost confirmate, se recomandă prudenţă la tranzitarea zonei. Mai devreme în mai, MARAD a avertizat că navele comerciale americane care circulă pe căile maritime din Orientul Mijlociu ar putea fi atacate de Iran.
Administraţia de la Washington a înăsprit sancţiunile împotriva Teheranului în această lună, eliminând anularea scutirilor care le permiteau anumitor ţări să importe petrol brut din Iran. Iranul a răspuns hotărând să suspende aplicarea "unora" dintre angajamentele sale asumate în cadrul acordului nuclear. Evocând "ameninţări" din partea Iranului, Washingtonul a anunţat că trimite în Orientul Mijlociu un portavion şi alte întăriri.
Luni, preţul petrolului era în creştere pe burse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News