Ziua alegerilor din România nu a fost lipsită de incidente inedite, de la președinți sau membrii din secțiile de votare care au fost schimbați, la întreruperea procesului electoral. Mai mult, s-au dat multe amenzi și s-au deschis dosare penale.
Update 37: INFOTRAFIC: Pe DN1 sunt valori normale pe ambele sensuri. Pe A2 există valori ușor crescute pe sensul de intrare în Capitală, începând din localitatea Brănești/Ilfov.
Update 36: PSD Vrancea: "Opriți-vă cu ilegalitățile! Partidul Social Democrat- filiala Vrancea reclamă modul în care se desfășoară procesul electoral în mai multe localități ale județului Vrancea. Sunt nenumărate nereguli care întrunesc fapte de natură penală care trebuie oprite și sancționate de organele în drept:
-La Urechești, primarul în funcție din partea PNL, Nistor Bratosin, a monitorizat în mod ilegal procesul și prezența la vot din biroul său aflat în sediul primăriei, cu ajutorul a două camere de supraveghere montat în interiorul secției de votare. Pe baza imaginilor și a persoanelor identificate ca nefiind prezente, avem informații că primarul a intervenit în procesul electoral, dispunând aducerea la vot a acestora;
-La Adjud, un grup de circa 8-10 persoane, care susțin că ar fi filmat momentul votului pentru a dovedi opțiunea electorală, se aflau în fața sediului PNL și au afirmat că urmau să primească suma de 500 lei de fiecare, în schimbul prezentării dovezii video cu opțiunea de vot;
-La Nereju, Marius Dudu, membru PNL și candidat din partea acestei formațiuni politice la Consiliu Local, alături de alte persoane, a lovit un bătrân de 80 de ani, Ion Vrânceanu, care încerca să-și exprime opțiunea de vot într-una dintre secțiile din localitate;
„Acestea sunt doar câteva dintre cele mai flagrante încălcări ale legii, care au continuat pe întreg parcurs al zilei, cu un singur scop: obținerea unui scor electoral cât mai bun pentru PNL și împiedicarea votului din partea celor care au alte opțiuni electorale. Solicit, pe această cale, intervenția promptă a oamenilor legii în toate situațiile care aduc atingere drepturilor și libertăților consfințite de lege și care sunt determinate de tensiuni. De asemenea, fac apel la calm şi raţiune. Alegerile trebuie să se desfășoare respectând dreptul fiecăruia de a-şi exprima votul fără nicio constrângere”, a atras atenția președintele PSD Vrancea", a transmis Nicușor Halici, președintele PSD Vrancea.
Update 35: Amendă de 2.000 de lei pentru o alertă falsă privind un scandal în faţa unei secţii de votare, în Bihor
Un apelant al numărului de urgenţe 112 care a alertat un presupus scandal în faţa unei secţii de votare a fost sancţionat cu o amendă de 2.000 de lei, a informat duminică, într-un comunicat, Centrul de Comunicare Judeţean (CCJ) Bihor.
Potrivit sursei, sancţiunea contravenţională a fost aplicată pentru alertare falsă prin S.N.U.A.U. 112, după ce o persoană a sesizat desfăşurarea unui scandal în faţa unei secţii de votare din localitatea bihoreană Bălnaca, aspecte care, în urma verificărilor, nu s-au confirmat.
Update 34: Alegător din Galați cercetat pentru furt, după ce a plecat dintr-o secţie cu patru buletine de vot în buzunar
'În jurul orei 16,30, membrii Biroului electoral al secţiei de votare nr. 227 din comuna Bălăşeşti, judeţul Galaţi, au sesizat agentul de poliţie de frontieră aflat în dispozitiv de ordine publică despre faptul că un bărbat care îşi exercita dreptul la vot nu a introdus în urne toate buletinele de vot, ci un singur buletin din cele cinci primite. Agentul de poliţie a identificat persoana în cauză, un bărbat în vârstă de 22 ani, din localitate, iar asupra acestuia, în buzunar, au fost găsite celelalte patru buletine de vot, fără a avea aplicată ştampila de vot pe ele', conform Centrului de Comunicare Judeţean Galaţi.
La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă din cadrul I.P.J. Galaţi, care a preluat persoana în cauză şi a condus-o la sediul poliţiei, unde a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt. Buletinele de vot găsite asupra bărbatului au fost anulate de către preşedintele secţiei de votare.
Update 33 PSD Alba: La Arieșeni, marș electoral cu simpatizanți PNL pentru influențarea alegătorilor din comună
Mai mulți simpatizanți PNL au organizat duminică, în timpul alegerilor locale, un marș electoral pe străzile din comuna Arieșeni din Munții Apuseni.
Coloana a fost deschisă de un bărbat cu un steag tricolor și a fost formată din simpatizanți ai organizației locale a PNL. Aceștia s-au plimbat străzile comunei Arieșeni, încercând astfel să determine cetățenii să meargă la vot și să le inducă faptul că trebuie să voteze cu candidații PNL.
PSD Alba a înaintat o sesizare către Inspectoratul Județean de Poliție pentru încălcarea legii electorale și continuare acțiunilor de propagandă în ziua votului, plângerea fiind însoțită și de probe video. De precizat este și faptul că la nivelul comunei Arieșeni, 55 de persoane cu vize de flotant votaseră până la ora 17.00. Acesta este un număr mare care ridică suspiciuni de turism electoral.
NU UITAȚI! NE PUTEȚI SESIZA ORICE INCIDENT SAU TENTATIVĂ DE FRAUDĂ LA VOT la call-center-ul deschis de PSD Alba – TEL VOT - 0736 739 612 (apel telefonic, sms sau pe WhatsApp). Apelurile vor fi preluate de voluntari și transmise unei echipe de juriști, care le va analiza și va face ulterior demersurile legale.
Update 32: Primarul din Singureni, Giurgiu, ar fi fost amendat pentru continuarea propagandei electorale
'Poliţiştii secţiei de Poliţie Rurală Călugăreni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în secţia de votare nr. 209 din localitatea Singureni, s-ar fi întâlnit două grupuri adverse de susţinători şi votanţi, între aceştia având loc un schimb de injurii. Forţele de ordine publică prezente, respectiv poliţişti şi jandarmi, au intervenit pentru aplanarea stării conflictuale. Un bărbat, reprezentant al unei instituţii publice din comuna Singureni, a fost sancţionat cu amendă contravenţională în sumă de 1.400 de lei, conform prevederilor legii 115/2015, pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei', conform unui comunicat de presă al IPJ Giurgiu.
Din surse apropiate anchetei, reprezentantul instituţiei publice ar fi primarul din localitatea Singureni. De asemenea, alţi doi bărbaţi au fost sancţionaţi contravenţional cu avertisment pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 cu privire la sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
Update 31: 14 dosare penale, întocmite ca urmare a reclamaţiilor privind nereguli electorale în Dâmbovița
'Până la ora 17,00, au fost semnalate 49 de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea 26 nu s-au confirmat şi trei sunt în curs de verificare. Au fost întocmite 14 dosare penale ca urmare a posibilelor infracţiuni semnalate. De asemenea, poliţiştii au aplicat şapte sancţiuni contravenţionale', precizează Centrul de Comunicare Judeţean Dâmboviţa.
Conform sursei citate, poliţiştii din Fieni au fost sesizaţi despre faptul că un bărbat de 45 de ani, din comuna Moroeni, ar fi postat pe rețelele de socializare, cu şase ore înainte de începerea procesului de votare, un clip prin care ar fi îndemnat cetăţenii să voteze un anumit partid politic.
Bărbatul în cauză a fost amendat cu 1.400 de lei.
'Subliniem că angajaţii MAI din judeţul Dâmboviţa au intervenit operativ, în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. În continuare, efectivele MAI îşi concentrează misiunile pe menţinerea ordinii şi siguranţei publice, cu precădere în zona secţiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme. O atenţie deosebită este acordată soluţionării sesizărilor privind fapte contravenţionale sau penale care au legătură cu alegerile', conform Centrul de Comunicare Judeţean Dâmboviţa.
Update 30: Un bărbat este cercetat după ce ar fi oferit bani alegătorilor, la Berzovia, Caraş-Severin
'La o secţie de vot din comuna Berzovia, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că un bărbat, aflat într-o maşină oprită în apropiere de o secţie de vot, oferă bani alegătorilor. Poliţiştii au găsit asupra bărbatului aproximativ 3.000 de lei precum şi mai multe liste cu persoane de pe raza localităţii respective. A fost condus la sediu şi au fost întocmite acte procedurale pentru săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor', conform unui comunicat al IPJ Caraş-Severin.
Video
Update 29: Incidente la Buftea: La Școala 4 Buciumeni s-ar fi furat o ștampilă de vot
"Școala 4 Buciumeni s-a furat o ștampilă! A fost găsită după 30 de minute de căutări, în afara secției, pe stradă. Poliția face cercetări.
Iese haos pentru că primarul zorește oamenii să voteze și face presiuni stupide asupra delegaților și președiniților, efectiv înghesuie lumea la vot, mai multe persoane în secție decât sunt urnele și ștampilele!
N-are niciun drept să organizeze el procesul de vot azi, ignorați-l! ", a scris consilierul local Bogdan Tobă, pe Facebook.
UPDATE 28: Bilețele împărțite din mașini, în Valu lui Traian, județul Constanța
„Din informațiile pe care le avem, există înregistrări în care se vede o persoană de sex feminin care a primit un bilețel cu numele unui partid politic. Revenim cu detalii, în măsura în care obținem informații noi”, susține BEJ Constanța.
UPDATE 27: Scandalagii, tată şi fiu, imobilizaţi şi amendaţi de poliţişti în județul Iași
'La o secţie de votare din satul Boureni, comuna Moţca s-a prezentat un bărbat de 44 ani din localitate care a provocat scandal, motiv pentru care poliţistul aflat în misiunea de protecţie a secţiei de votare a intervenit, imobilizându-l. Persoana agresivă a fost preluată ulterior de o patrulă de poliţie din cadrul Secţiei de Poliţie 6 Rurală Paşcani, condusă la sediul postului şi sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 200 lei', transmite Biroul de presă al IPJ Iaşi.
La scurt timp, la aceeaşi secţie de votare, s-a prezentat un alt bărbat, de 20 de ani, care, nemulţumit de măsura luată faţă de primul bărbat, tatăl său, a făcut scandal.
'Poliţistul a procedat şi la imobilizarea acestuia. Tânărul în cauză a fost preluat de o patrulă de poliţie din cadrul secţiei rurale şi condus la post. În cauză se continuă cercetările la nivelul Poliţiei Municipiului Paşcani, urmând a fi dispuse măsurile legale', notează sursa citată.
UPDATE 25: Ceartă între un parlamentar și președintele secției de votare, în Constanța
„La data de 9 iunie a.c., polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța - Secția 2 Poliție au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că s-ar fi prezentat la secția de votare nr. 142 din municipiul Constanța și ar fi constatat că urnele nu ar fi sigilate corespunzător. În cauză urmează a fi sesizată autoritatea electorală competentă.
Totodată, persoana a afirmat că ar fi fost amenințată cu acte de violență, pe fondul unui conflict spontan cu un alegător. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare", transmite IPJ Constanța.
UPDATE 24: Trei persoane au fost amendate pentru comercializare şi consum de băuturi alcoolice lângă secţia de votare, în Trușești, județul Botoșani
Mai mulți oameni au fost amendați după ce au comercializat şi, respectiv, consumat băuturi alcoolice într-un bar din proximitatea unei secţii de votare din comuna Truşeşti, a spus, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Delia Nenişcu.
Conform sursei citate, gestionarul barului şi doi dintre clienţi au primit sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 4.400 lei.
'La o secţie de vot din comuna Truşeşti, poliţistul aflat în serviciul de protecţie a fost sesizat cu privire la faptul că în apropierea acesteia se comercializează şi se consumă băuturi alcoolice. În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că aspectele sesizate se confirmă, motiv pentru care atât gestionarul localului care a comercilizat, cât şi cei care au consumat au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare totală de 4.400 de lei', a zis Nenişcu.
Potrivit articolului 81 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, 'comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare este interzisă'.
UPDATE 23: Dosare penale au fost întocmite în Vrancea pentru coruperea alegătorilor sau fraudă la vot
Poliţia a fost sesizată că o persoană ar fi oferit bani unui alegător, iar alte două persoane şi-ar fi exercitat dreptul la vot de două ori, a transmis IPJ Vrancea.
'Au fost întocmite trei dosare penale pentru posibila comitere a infracţiunilor de coruperea alegătorilor sau fraudă la vot după ce prin apel 112 a fost sesizat faptul că o persoană ar fi oferit o sumă de bani unui alegător, iar în celelalte două cazuri, o persoană şi-ar fi exercitat dreptul la vot de două ori. De asemenea, au fost efectuate verificări în urma unui apel 112 prin care s-a sesizat pierderea unei ştampilei de vot. Ştampila a fost identificată în secţia de votare', a notat IPJ Vrancea.
De la începutul procesului electoral s-au înregistrat şi mai multe sesizări cu privire la continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei, toate fiind infirmate.
Conform poliţiei, toate sesizările cu caracter electoral primite sunt gestionate corespunzător şi echidistant, în urma finalizării verificărilor urmând să se stabilească care dintre acestea se confirmă.
UPDATE 22: Unui alegător (72 de ani) i s-a făcut dosar penal pentru furt, după ce a plecat din secția de votare cu ștampila, chiar dacă a returnat-o după o oră, a anunțat IPJ Sibiu, scrie Agerpres.
Se pare că bărbatul a uitat să predea ștampila de vot după ce și-a exercitat dreptul de vot.
”În jurul orei 09,20, s-a sesizat lipsa unei ştampile de vot dintr-o secţie de votare din municipiul Sibiu. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că un sibian, în vârstă de 72 de ani, ar fi uitat să predea ştampila după vot, revenind în secţia de votare cu ştampila în jurul orei 10,30”, a precizat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.
UPDATE 21: Poliția Română susține că doar Centrul de Informare și Relații Publice din IGPR este în măsură transmită informații legate de fraudele electorale.
”Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, cu privire la mai mulți polițiști sub acoperire sunt infiltrați în organizațiile partidelor politice, având misiunea de a deconspira fraudele electorale(Ialomița, Constanța, Cluj și Giurgiu), Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:
Informațiile vehiculate sunt din sfera celor de tip fake news.
Activitățile polițiștilor sunt derulate cu respectarea prevederilor Legii nr 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, cele ale Legii nr 360/2002 privind Statutul Polițistului, precum și a celorlalte acte legislative incidente.
Reiterăm faptul că polițiștii nu derulează astfel de activități sub acoperire”, a transmis IGPR. De asemenea, se recomandă informarea ”doar din surse oficiale”.
UPDATE 20: O femeie din comuna Ocnița (Dâmbovița) a fost amendată cu 600 de lei pentru că a fotografiat buletinul de vot, iar un bărbat, din comuna Glod, a fost sancționat pentru că a continuta campania electorală și în ziua votului, lucru care este interzis de lege.
UPDATE 19: DGPMB anunță 28 de incidente privind procesul electoral semnalate până la ora 14,00, în Bucureşti
'În perioada de referinţă, au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 8.280 de lei şi au fost întocmite dosare penale pentru cinci posibile infracţiuni', conform DGPMB.
Cu privire la misiunile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, până la ora 15,00, nu au fost înregistrate situaţii de urgenţă în încăperile unde se exercită dreptul de vot.
De asemenea, echipajele SMURD au acţionat pentru a acorda primul ajutor în cazul a 7 persoane, în apropierea sau în curtea instituţiilor unde au fost amenajate secţii de votare, pentru diverse probleme de natură medicală constatate (probleme respiratorii, lipotimie, simptome specifice stării de leşin).
'Peste 2.800 de angajaţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dintre care peste 1.700 de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, peste 1.030 de jandarmi ai Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, în colaborare cu 110 cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acţionează pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 9 iunie', conform sursei citate.
UPDATE 18: Poliţiştii din Brăila au întocmit un dosar penal pentru coruperea alegătorilor, după ce un bărbat ar fi oferit 300 de lei unui alegător cu scopul de a vota un anumit candidat la alegerile locale. LA nivelul județului au fost semnalate 12 incidente au fapte ilegale în context electoral, trei dintre acestea nu sunt confirmate, in timp ce alte 8 sunt încă în lucru.
UPDATE 17: Dosar penal pentru fraudă la vot în județul Cluj, transmite IPJ Cluj, notează Agerpres.
”Astăzi, până la ora 11,00, la nivelul întregului judeţ au fost semnalate cinci incidente sau fapte ilegale în context electoral, toate fiind verificate cu celeritate. Dintre acestea, trei nu s-au confirmat, fiind înregistrat un dosar penal pentru fraudă la vot şi aplicată o sancţiune contravenţională”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
UPDATE 16: Un bărbat de 33 de ani este cercetat de polițiștii din Voluntari, deoarece împărțea bani mai multor persoane în context electoral.
”În continuarea verificărilor efectuate, poliţiştii din Voluntari au descoperit în autoturismul bărbatului respectiv mai multe sume de bani, precum şi liste ce conţin numele şi prenumele unor persoane", a informat, duminică, Biroul de presă al IPJ Ilfov, scrie Agerpres.
Citește și: Primarul din Băneasa, dosar penal pentru coruperea alegătorilor și purtare agresivă
UPDATE 15: Acuzații de agresiune între candidații la alegerile locale în Petroșani, transmite IPJ Hunedoara. ”La fața locului s-au deplasat polițiștii, care l-au identificat pe apelant, acesta declarând faptul că a purtat unele discuții în contradictoriu cu femeia, iar în momentul în care a vrut să filmeze incidentul, aceasta l-a împins cu pumnul în zona pieptului. Femeia a declarat faptul că bărbatul a început să o înregistreze audio/video cu telefonul mobil, moment în care aceasta l-a împins, iar ulterior bărbatul i-a adresat amenințări cu acte de violențe”, au transmis polițiști hunedoreni.
Dorina Niță, candidat independent pentru funcția de primar al municipiului Petroșani, este acuzată de Vlad Lautaru, candidat PSD la Consiliul Local, că l-ar fi agresat în fața secției de votare de la Școala Generală nr. VII din Petroșani. Lautaru a depus o plângere la Poliția Petroșani, iar Niță, afirmând că a fost provocată. Dorina Niță depus la rândul ei o reclamație la poliție.
UPDATE 14: Candidatul independent la Primăria Brașov, Nicolae Florin Dogar, a fost reținut, fiind acuzat de ultraj, a transmis corespondentul DC News, Giorgiana Ichim.
”I-ar fi trimis un mail președintei BEJ în care a proferat amenințări la adresa ei”, a declarat Radu Nastac, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lânga Judecătoria Brașov.
"Cauza este în competența Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, fapt pentru care activitățile de urmărire penală se desfăsoară exclusiv de către procurorul de caz", ne-a declarat Daniel Zontea, purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov.
Ajuns la Tribunalul Brașov, cu cătușele la mâini, Nicolae Florin Dogar neagă informațiile și spune că: ”Nu este adevărat. Este manevră făcută de George Scripcaru. Toți brașovenii să iasă la vot!”
Nicolae Florin Dogar, reținut pentru ultraj FOTO: Giorgiana Ichim
Întrebat dacă a fost drogat când a amenințat președinta BEJ, el nu a oferit un răspuns, dar a continuat să afirme că ”este manevra lui George Scripcaru (n.r. fost primar al Brașovului timp de 4 mandate și actual candidat pentru Primăria Brașovului).
Nicolae Florin Dogar, reținut pentru ultraj FOTO: Giorgiana Ichim
UPDATE 13: Un polițist a fost mușcat de mână de o femeie recalcitrantă, în timp ce încerca să intervină pentru menținerea ordinii publice într-o secție de votare din Dolj, scrie Gazeta de Sud.
Potrivit sursei menționate, agentul a fost nevoit să folosească spray-ul lacrimogen asupra femeii, concubina unui bărbat recalcitrant.
UPDATE 12: IPJ Mureș a transmis că au fost primite 11 sesizări de incidente electorale, dar și că se fac cercetări penale în patru dosare, dintre care trei având ca obiect posibila corupere a alegătorilor. Șapte dintre sesizări au vizat continuarea campaniei electorale, fiind aplicate sancțiuni contravenționale, scrie Agerpres.
FOTO: Freepik
UPDATE 11: Prezența buletinelor de vot multiple la o secție de votare din Municipiul Galați a fost confirmată de IPJ Galaţi, după ce o persoană care şi-a exercitat dreptul la vot a constatat că într-un astfel de buletin se mai afla încă unul, care nu avea ştampila de control.
"Privitor la informaţia apărută în spaţiul public referitoare la faptul că în mai multe secţii de votare din municipiul şi judeţul Galaţi, alegătorii au primit la prima oră buletine duble de vot pentru alegerile locale, Centrul de Comunicare Judeţean Galaţi vă precizează următoarele: informaţia fost verificată de o echipă operativă a IPJ Galaţi şi aceasta se confirmă, în sensul că incidentul a avut loc la nivelul unei secţii de votare din Municipiul Galaţi; în momentul în care o persoană şi-a exercitat dreptul la vot a constatat că într-un buletin de vot se mai afla încă unul, care nu avea ştampila de control", se arată într-un comunicat al IPJ Galaţi, transmite Agerpres.
UPDATE 10: Coruperea alegătorilor este caz penal. Polițiştii prahoveni au deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor, după ce au fost sesizați despre faptul că în comuna Scorțeni au avut loc activități de influențare şi cumpărare a alegătorilor.
UPDATE 9: Două dosare penale pentru fraudă la vot au fost întocmite de polițiștii ieșeni, după ce duminică dimineața membrii unei comisii de votare din municipiul Pașcani ar fi dat câte patru buletine mai multor persoane, în loc de unul singur, transmite Inspectoratul Județean de Poliție Iași, scrie Agerpres.
UPDATE 8: Drum de 14 ore pentru a nu putea vota. O studentă de la UBB Cluj care a vrut să voteze în localitatea de domiciliu, în județul Slobozia, nu a putut vota acolo, după ce a parcurs un drum de 14 ore pentru a-și exercita dreptul de vot, scrie Știri de Cluj. Potrivit sursei menționate, tânara a susține că cei de la secția de votare nu aveau listele conforme, avâdn în vedere că tânăra se afla la primul său scrutin. ”Am reușit să prind trenul de Cluj (n.r. să se întoarcă la Cluj, unde se aflăîn sesiune) și voi merge negreșit să votez pentru europarlamentare, măcar. Dar se pare că există metode de a-i face pe oameni să nu își mai dorească să voteze”, a declarat tânăra.
UPDATE 7: BEJ Sibiu a anunțat că în apropriera unei secții de votare din Brateiu ar exista persoane care influențează alegătorii să nu voteze, în timp ce în municipiul Sibiu, într-o secție de votare a dispărut o ștampilă cu mențiunea ”VOTAT”, transmite Agerpres.
UPDATE 6: Reprezentantul PSD dintr-o secție de votare din Alexandria ar fi înmânat unui cetățean un buletin de vot în dublu exemplar, scrie Ziarul de Teleorman.
UPDATE 5: Două incidente similare, cu buletine de vot gata stampilate au fost înregistrate la o secție de vot din Ploiești, respectiv la o secție din Râmnicu Sărat.
La Secția nr. 73 din Ploiești, amenajată la Palatul Copiilor, un bărbat a sesizat că atunci când a intrat în cabina de vot, buletinul pentru alegerea președintelui Consiliului Județean Prahova era deja ștampilat, scrie Ziarul Incomod.
La Râmnicu Sărat, la Secția 85, o femeie a sesizat că două dintre buletinele de vot erau gata ștampilate pentru candidatul PSD, scrie Știri din surse Buzău.
UPDATE 4: La secție de votare din localitaea Cristian (Sibiu) procesul electoral a fost suspendat duminică dimineața după ce s-a produs o eroare la înmânarea buletinelor, anunță Biroul Electoral Județean.
FOTO: Agerpres
”Vă informăm că la Secția de votare nr. 266 din localitatea Cristian a fost suspendat procesul electoral, întrucât s-a produs o eroare la înmânarea buletinelor de vot - s-au acordat mai multe buletine pentru primar unui cetățean”, a precizat BEJ Sibiu, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, remedierea situației a avut loc prompt. ”S-a întocmit un proces verbal de către președintele secției de votare pentru consemnarea situației, apoi procesul electoral a fost reluat în condiții normale”, a arătat sursa citată.
Citește și: PSD Alba: Tentativă de fraudă la Bistra. S-a găsit un buletin de vot în plus ștampilat pentru candidatul PNL
UPDATE 3. Doi membri ai unor secții de votare din județul Tulcea, din comuna Mihail Kogălniceanu și orașul Măcin, au fost înlocuiți duminică, din motive medicale, a declarat pentru Agerpres judecătorul Răzvan Vitoș, locțiitorul președintelui Biroului Electoral Județean (BEJ).
La Măcin, persoana înlocuită ocupa funcția de locțiitor al președintelui secției.
”Nu au fost probleme în această dimineață, toate secțiile funcționează normal”, a precizat judecătorul Răzvan Vitoș.
UPDATE 2. Aflat în stare avansată de ebrietate, președintele Secției de votare nr. 387 din localitatea vasluiană Satu Nou, comuna Muntenii de Sus, a fost înlocuit din această calitate, scrie Agerpres.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat. Incidentul a fost confirmat, pentru sursa menționată, de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, Oana Șopu.
Aceasta a declarat că sunt efectuate cercetări pentru a se stabili dacă bărbatul a ajuns la secția de votare la volanul unui vehicul, caz în care ar urma să fie întocmit dosar de cercetare penală pentru conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
UPDATE 1
Procesul electoral a fost întrerupt la secția de votare nr. 36, din cartierul Speranța al municipiului Piatra-Neamț, după ce alegătorii au primit mai multe buletine de vot pentru alegerea primarului. Situația a fost confirmată pentru Agerpres de Inspectoratul de Poliție Județean Neamț.
”La fața locului s-au deplasat polițiștii pentru a vedea exact despre ce este vorba”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, inspectorul Ramona Ciofu.
Potrivit informațiilor preliminare, buletinele de vot au venit băgate unele în altele, iar membrii secției de votare nu ar fi fost atenți să le separe.
Astfel, o parte dintre alegători ar fi primit mai multe buletine de vot pentru alegerea primarului.
Polițiștii din Argeș fac verificări, duminică, în urma unei sesizări privind îndemnul de a merge la vot în schimbul unor beneficii materiale.
”În ziua de 8 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Mioveni s-au sesizat din oficiu referitor la o postare pe o rețea de socializare, prin care titularul îndeamnă urmăritorii să meargă la vot, pentru a obține un beneficiu material, materialul postat făcând trimitere și către o persoană care are calitatea de candidat la alegerile locale.
Ulterior, polițiștii au fost sesizați în scris cu privire la aceleași aspecte”, se precizează într-un comunicat transmis de Centrul de Comunicare Județean Argeș.
Conform aceleiași surse, polițiștii au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor, iar verificările continuă pentru clarificarea situației și luarea măsurilor legale care se impun.
Centrul de Comunicare Județean Argeș reamintește că, potrivit unei decizii din 2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, rețelele sociale sunt considerate spațiu public.
Citește și: Cum pui corect ștampila pe buletinul de vot. În ce situații se anulează votul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci