Incidente violente în Turcia, în ultimele zile de campanie

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Campania care precede alegerile prezidențiale din Turcia din acest weekend a fost afectată de izbucniri de violență în toată țara.

Incidente de aruncare cu pietre, atacuri fizice asupra lucrătorilor electorali și bărbați înarmați care au tras în birourile de partid au fost toate înregistrate în ultimele săptămâni, conform Al Jazeera.

Există, de asemenea, îngrijorarea că retorica politică de la mitingurile electorale ar putea crește violența. Devlet Bahceli, șeful Partidului Mișcării Naționaliste (MHP), care susține guvernul, a denunțat opoziția drept „trădători [care] vor primi fie condamnări pe viață, fie gloanțe”.

Savci Sayan, un candidat parlamentar pentru Partidul Justiției și Dezvoltarii (Partidul AK) al lui Erdogan din Izmir, vestul Turciei, a declarat că autobuzul său de campanie a fost atacat de susținătorii opoziției luni seară.

El a spus că geamurile autobuzului au fost sparte și că unul dintre consilierii săi a fost rănit la cap, în timp ce autobuzul a trecut pe lângă o cafenea care afișa postere de susținere a Partidului Popular Republican (CHP), care este puternic susținut la Izmir.

„Ne-au insultat pe stimatul nostru președinte și pe mine, au spart geamul autobuzului nostru, au spart capul consilierului meu”, a spus Sayan. „Prietenii consilierului meu și poliția abia l-au salvat”, a spus el.

Sevda Erdan Kilic, un parlamentar CHP pentru Izmir, a susținut însă că Sayan și susținătorii săi au atacat cafeneaua. „Savci Sayan și un grup de aproximativ 30 de oameni au atacat o cafenea”, a spus ea.

Cel mai grav incident a avut loc duminică, când Ekrem Imamoglu de la CHP s-a adresat mulțimilor de pe acoperișul autobuzului său de campanie în Erzurum, un oraș din est care a susținut Partidul AK la ultimele alegeri.

Imamoglu, primarul Istanbulului, care va fi vicepreședinte în cazul în care opoziția câștigă, a fost lovit cu pietre din spatele autobuzului. Imaginile au arătat oameni care deschid umbrele pentru a-l proteja.

Șaptesprezece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar opoziția a condamnat ceea ce a numit eșecul poliției de a interveni în atac.

Deși nu au existat atacuri mortale în timpul campaniei, folosirea armelor de foc este un motiv de îngrijorare într-o țară în care deținerea de arme, fie că este legală sau ilegală, este relativ comună.

Luna trecută, un bărbat a deschis focul asupra unui birou al Partidului AK din Cukurova, în sudul provinciei Adana, cu o pușcă automată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel