Invitat în platourilr România Tv, Marcel Ciolacu, a făcut referile la nefericitul incident care s-a petrecut astăzi, 15 noiembrie, în Polonia: două rachete de fabricație rusească au căzut pe teritoriul Poloniei și au provocat două decese.
”Este foarte grav, este atacat un stat membru NATO. Presupun că lucrurile se vor desfasura cu rapiditate și vor fi anumite decizii în această noapte”, a declarat Ciolacu.
Întrebat dacă Polonia ar putea solicita activarea articolului 5 din tratatul NATO, Ciolacu a răspuns:
”Presupun ca sunt indreptățiți să facă acest lucru. Este o agresiune asupra unui stat membru NATO. Haideți să așteptă toate detaliile”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV.
Articolul 5 din tratatul NATO, semnat în Washington DC, pe 4 aprilie 1949, a fost un punct cheie al discuțiilor create de tensiunile dintre Ucraina și Rusia.
Articolul descrie principiul de apărare colectivă. Garantează că resursele întregii alianțe pot fi folosite pentru a apăra un singur membru. Poate fi rezumat așa: ”Toți pentru unul, unul pentru toți.”
Este crucial pentru țările mici, care nu s-ar putea apăra fără aliați. De pildă, Islanda, membru NATO, nu are armată.
Cum SUA este cel mai mare și mai important membru al NATO, toate țările din alianță sunt sub protecția sa.
Iată ce scrie în el:
”Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.
Articolul 5 a fost invocat o singură dată în istorie: după atacurile din 11 septembrie 2011 asupra Americii. Drept rezultat, aliații NATO s-au unit pentru a invada Afganistanul, scrie CNN.
Cu toate acestea, NATO a mai acționat și în alte ocazii. De pildă, în 1991 a staționat rachete Patriot în războiul din Golf, dar și în 2003, în Irak, precum și în 2012, în Siria.
Toate cele trei acțiuni au avut la bază cereri formulate de Turcia.
Zilele trecute, secretarul apărării al SUA, Lloyd J. Austin, a subliniat angajamentul ferm și solidaritatea țării sale față de aliații europeni, accentuând faptul că Articolul 5 al NATO este și va rămâne primordial, potrivi CT100.
Citește și:
UPDATE. Vice-președintele de tineret Aleksander Deluga-Góra din districtul Śródmieście a făcut apel către media ”să nu mai transmită panică la adresa Articolului 5 al NATO, până când nu vor fi 100% siguri despre ce s-a întâmplat.... mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu