Încoronare Naruhito. Preşedintele Iohannis participă la ceremonia din Japonia

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la ceremonia de întronare a împăratului Naruhito. Iohannis va participa şi la banchetul imperial dedicat acestei ceremonii.

UPDATE. Şeful statului român a fost îmbrăcat în frac, iar soţia sa a purtat o rochie lungă albastră. Împăratul Naruhito şi-a proclamat oficial ascensiunea la tron în prezenţa a peste 180 de demnitari străini. 'Jur că voi acţiona conform Constituţiei şi că îmi voi îndeplini responsabilitatea mea ca simbol al statului şi pentru unitatea oamenilor', a spus împăratul Naruhito.

Proclamarea s-a desfăşurat în Sala Pinilor (Matsu no ma), cea mai elegantă din Palatul Imperial din Tokyo, în prezenţa unui grup restrâns, ceilalţi invitaţi rămânând în sălile anexe. Împăratul s-a aflat în Takamikura - o înaltă structură octogonală, cu bogate decoraţiuni aurii şi negre, plasată pe o estradă şi drapată cu perdele violet.

În interior era un jilţ pe care suveranul nipon nu s-a aşezat însă în niciun moment al acestui ceremonial. Împăratul nipon a avut în pavilion două dintre cele trei comori sacre - o sabie şi o piatră preţioasă. Acestea împreună cu o oglindă din bronz formează comoara imperială a Japoniei. Imediat alături s-a aflat tronul împărătesei Masako, de dimensiuni puţin mai mici.

Ceremonia a durat aproximativ 30 de minute şi a fost însoţită de gonguri. Cei peste 2.000 de invitaţi au stat în picioare în timpul discursului susţinut de împăratul Naruhito şi al mesajului de felicitare prezentat de premierul nipon, Shinzo Abe. Ceremonia s-a încheiat cu salve de tun.

Prinţul Charles, printre invitaţi

Printre invitaţi s-au numărat prinţul Charles, regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi regina Letizia. Marţi va avea loc şi un banchet imperial. Preşedintele Iohannis şi soţia sa vor participa şi la acest eveniment. Şeful statului român se află de luni în Japonia. El a avut întâlniri cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, şi cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto.

Ştirea iniţială

La aceste evenimente, va fi însoţit de soţia sa, Carmen Iohannis. Preşedintele Iohannis se află începând de luni în Japonia. Şeful statului a avut întrevederi cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, şi cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto. Împăratul Naruhito, al 126-lea monarh nipon într-o linie dinastică neîntreruptă, şi-a preluat prerogativele imperiale la data de 1 mai 2019, ulterior deciziei de a abdica asumată de către Akihito, împăratul emerit al Japoniei.

Ceremonia de întronare de marţi va reprezenta şi transferul oficial către perioada domniei împăratului Naruhito, intitulată Era Reiwa ('de aleasă armonie'), care succede Erei Heisei (1989 - 2019), asociată perioadei de domnie a împăratului emerit Akihito. Autorităţile nipone vor organiza şi un banchet de întronare. La aceste evenimente vor participa reprezentanţi şi demnitari din 190 de ţări şi organizaţii. În schimb, guvernul nipon a reprogramat pentru noiembrie parada de întronare a împăratului Naruhito pentru a putea să îşi concentreze eforturile pe operaţiunile de reconstrucţie a ţării, grav afectată de taifunul Hagibis săptămâna trecută.

Taifunul Hagibis a provocat 77 de victime, alte 12 persoane sunt date dispărute, iar pagube materiale considerabile au fost raportate în numeroase regiuni ale Japoniei. Parada, în timpul căreia împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako vor defila într-o limuzină decapotabilă timp de aproximativ 30 de minute pe un traseu lung de cinci kilometri, între Palatul Imperial şi Palatul Akasaka din Tokyo, va fi organizată pe 10 noiembrie, informează AGERPRES. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel