Încoronarea Regelui Charles al III-lea: Ce este Piatra Destinului și de unde a apărut?

Încoronarea Regelui Charles al III-lea: Ce este Piatra Destinului și de unde a venit? / Foto: captură video Sky News
Încoronarea Regelui Charles al III-lea: Ce este Piatra Destinului și de unde a venit? / Foto: captură video Sky News

Află în articol ce este Piatra Destinului.

Pe 6 mai, Regele Charles va fi încoronat într-o ceremonie istorică care va implica o piatră specială numită Piatra Destinului, scrie BBC.

Este cunoscută și ca Piatra Destinului și a fost folosită de sute de ani în ceremoniile de încoronare engleze, precum și în cele scoțiene înainte de aceasta. Piatra a fost luată de armatele engleze din Scoția în secolul al XIII-lea și reprezintă o istorie importantă pentru cele două țări. Dar de ce este importantă și cui îl aparține? Continuați să citiți pentru a afla mai multe.

Piatra Destinului, folosită la toate încoronările

S-ar putea să arate ca o piatră mare pentru tine - dar este o piatră istorică foarte importantă. De-a lungul timpului, a fost folosită la încoronarea multor regi și regine în Anglia și în Scoția.

A fost folosit în Anglia încă din secolul al XIII-lea - adică în anii 1200 - ultima dată fiind folosită la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, în 1953.

A fost depozitată în partea de jos a unui scaun special de încoronare, care este în prezent restaurat pentru încoronarea regelui Charles al III-lea.

Povestea Pietrei Destinului

Pentru a înțelege istoria pietrei, trebuie să ne întoarcem la perioada medievală - în jurul anului 700 d.Hr. Scoția pe care o cunoaștem acum era formată din trei zone principale - Dal Riata, Pictland și Northumbria anglo-saxonă.

Piatra a fost folosită inițial pentru a încorona regii din Dal Riata, care este o zonă pe care o cunoaștem acum sub numele de Argyll, la nord de Glasgow. Un rege important numit Kenneth I și-a mutat capitala și tronul la Scone și a luat cu el piatra specială.

De atunci, toți monarhii scoțieni aveau să fie încoronați pe Moot Hill, în Scone.

Secolul al XIII-lea - Războiul de Independență al Scoției

În secolul al XIII-lea, Anglia și Scoția erau în război în ceea ce este cunoscut sub numele de Războiul Scoției de Independență. O mulțime de oameni din întreaga Scoție au fost nemulțumiți de faptul că monarhia engleză era la conducere și au existat revolte în toată țara.

În 1296, regele englez Edward I a invadat Scoția și a luat Piatra specială a Destinului. Apoi ea a fost dusă la Westminster Abbey, iar Edward I a construit un scaun special pentru a adăposti piatra.

1950 - Furtul de Crăciun

Piatra a rămas în Anglia sute de ani, până în ziua de Crăciun din 1950. Patru studenți din Glasgow, conduși de un bărbat pe nume Ian Hamilton, au vrut să facă o declarație despre Independența Scoției. Au pătruns în Westminster Abbey la primele ore ale dimineții în ziua de Crăciun și au furat piatra.

Hamilton a descris piatra drept "icoana Scoției" și mulți oameni din Scoția cred că este foarte importantă pentru istoria țării. A reapărut luni mai târziu, la 500 de mile depărtare, în Arbroath Abbey - un loc important pentru istoria independenței Scoției.

Piatra a fost apoi dusă înapoi la Westminster, unde a fost folosită pentru încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, în 1953.

1996 - Întoarcere în Scoția

În 1996, s-a decis ca piatra să fie mutată la Castelul Edinburgh. Se așează lângă bijuteriile coroanei Scoției, în Crown Room din castelul Edinburgh, iar în mai va fi dusă temporar la Londra pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea.


De ce este un subiect controversat acum?


Jamie Hamilton - fiul lui Ian Hamilton care a dus piatra înapoi în Scoția în 1950 - a spus că nu crede că piatra ar trebui folosită la încoronare.

Cu toate acestea, o parte a acordului încheiat în 1996 a fost că Familia Regală are un mandat, ceea ce înseamnă că poate folosi piatra în timpul ceremoniei de încoronare, în ciuda faptului că aceasta rămâne la Castelul Edinburgh.

Dr Lucy Dean, de la Universitatea Highlands and Islands, a spus că este important ca piatra să fie folosită în noua ceremonie, deoarece reprezintă istoria dintre Anglia și Scoția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel