George-Cristian Tuță, Chestor al Camerei Deputaților, a participat la conferința "Quo Vadis 2024 !" - Ediția a VI-a, ”Provocări în Educația financiară din România!”, organizată de DC Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomania, Spectacola, Astrosens, Părinți și Pitici, DCSport, DCNewsTV și RadioDCNews.
George-Cristian Tuță a vorbit despre importanța adaptării legislației din România, în ceea ce privește asigurarea locuinței, la nevoile reale ale cetățenilor. Potrivit acestuia, cetățeanul trebuie ajutat să înțeleagă necesitatea unei astfel de polițe pe care nu trebuie să o vadă ca pe o obligație.
„Cadrul legal pe care îl avem astăzi cred că permite foarte multe abordări și din perspectiva instituției care supraveghează, și din perspectiva companiilor. Unde cred eu că trebuie să insistăm este la a-l ajuta pe cetățean să înțeleagă că o astfel de poliță îl protejează și e în avantajul lui pentru că altfel se vede doar ca încă o obligație, încă o taxare suplimentară a proprietății pe care o are și amestecul acesta se formează, în principal, pe educație și încredere.
Eu zic că încrederea, în ultimii ani, a sporit deoarece companiile prezente în această piață a asigurărilor împotriva dezastrelor au reacționat foarte rapid, au toate daunele și dosarele de despăgubire au avut o rapiditate în analiză destul de mare, iar chestia asta a crescut încrederea oamenilor și au început să își activeze astfel de polițe.
Nu trebuie să mergem doar din perspectiva obligării cetățenilor pentru această poliță, dar să mergem și pe partea cealaltă, încât să le explicăm oamenilor că este un avantaj pentru ei și că este un cost foarte mic care poate să îi asigure locuința, proprietatea pe care o are, investiția pe care a făcut-o.
La nivel legislativ, în permanență ar trebui să fim atenți și de fiecare dată când este nevoie să putem să adaptăm legislația la nevoile reale ale cetățenilor, deoarece cred că greșeala este să vedem că este ceva greșit și să nu schimbăm.”, a spus George-Cristian Tuță.
„Ce ați vedea obligatoriu de introdus în Strategia Națională de Educație Financiară?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Legat de subiectul educației, cred că e important să transmitem că este greu să ai profesori de educație financiară pentru că este atât de complex acest domeniu și este despre piața de capital, despre credite bancare, despre asigurări, despre investiții pe care le fac oamenii fie în zona de bursă, fie în zona fondurilor de investiții.
Toate aceste lucruri vor fi greu de predat de către un singur profesor la școală, la facultate. De asemenea, avem nevoie de competențe în toate zonele. Fie că ești medic, fie că ești inginer, trebuie să ai și aceste elemente care te ajută pe tine să-ti dezvolți abilitățile.
De aceea inițiativa cu Ziua Educației Financiare pe 11 aprilie, care să fie o zi de muncă, nu o zi liberă, pe care am avut-o în Parlament, pune bazele acestei deschideri totale între profesioniști și instituții, iar anul acesta încercăm să organizăm o oră națională în cât mai multe școli. Avem o hartă a școlilor din România unde invităm pe toți profesioniștii din acest domeniu, fie că sunt instituții publice, fie că sunt din zona privată, să treacă de poarta școlii și să aibă un dialog deschis despre aceste teme ale educației financiare și a importanței lor.
După aceea oamenii vor descoperi lucruri, însă este nevoie de expunere și de acest dialog, această cooperare.", a spus George-Cristian Tuță la conferința "Quo Vadis 2024 !" - Ediția a VI-a, ”Provocări în Educația financiară din România!”, organizată de DC Media Group.
Fundația Institutul de Studii Financiare și trustul de presă DC Media Group au organizat în data de 29 februarie 2024, începând cu ora 11:00, în sistem hibrid, Conferința "Quo Vadis 2024 !" - Ediția a VI-a, "Provocări în Educația financiară din România!".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu