De multe ori ne-am uitat la Grecia cu ochii mari, în diferite domenii de activitate, în special în turism. Dar iată și un exemplu din sănătate!
Publicitate
În România, vorbim despre PNRR în termeni abstracți. Ici - colo mai vedem câte o pancartă de la Dezvoltare care ne zice că se modernizează. De fapt, vedem un drum asfaltat. Cu toate că nu știm exact ce face PNRR-ul pentru noi, în imediata noastră vecinătate, și cum ne influențează în bine viața de mâine, sperăm.
În Grecia, exemplul vine concret, în cifre, în vieți: 37.000 de oameni de pe listele de așteptare vor fi operați gratuit.
Presa din Grecia anunță că un total de 37.000 de operații chirurgicale gratuite, de seară, vor începe să fie efectuate în spitale începând cu 28 noiembrie, folosind finanțare din PNRR. Anunțul a fost făcut de premierul Kyriakos Mitsotakis, adresându-se plenului Parlamentului în cadrul dezbaterii asupra unui proiect de lege care vizează revizuirea legislației grecești în sectorul de sănătate publică.
”Promovăm operațiile de seară. Un proces care a fost anunțat în 2017, dar nu s-a făcut nimic. Am creat acum o listă unică, astfel încât să poată fi monitorizată de stat și societate... pornind de la concetățenii noștri care au așteptat mai mult să se opereze”, a spus el.
Planul urmărește accelerarea serviciilor către pacienții aflați pe listele de așteptare pentru intervenții chirurgicale. Mitsotakis a remarcat și importanța medicului personal: ”El este în primul rând cel care va actualiza și va monitoriza dosarul digital al pacientului, pe care îl vom avea cu toții în curând”, a spus el. ”Cred că nu are precedent în istoria sistemului național de sănătate, prin urmare necesită timp și mare perseverență în executare. Fără îndoială, însă, este un proiect care se implementează zi de zi” a afirmat premierul grec.
”Proiectul de lege pe care îl discutăm face parte dintr-o cale stabilă care îmbunătățește sănătatea publică prin îndeplinirea a trei obiective centrale: prevenirea extinsă, organizarea asistenței medicale primare, renovarea a 93 de spitale și a 156 de centre de sănătate”, a spus el.
Deși pare ideal că pot fi operați pacienți care altfel ar fi așteptat poate ani să le vină rândul, studiile susțin că pacienții operați noaptea prezintă un risc mai mare de complicații sau deces.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News