Raed Arafat a explicat de ce aglomerația de la UPU nu poate fi atribuită serviciului de Ambulanțe sau SMURD-ului.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a fost invitatul jurnalistului Bogdan Chirieac la interviurile DC News și DC Medical.
Emisiunea de vineri, 26 iulie, de la ora 15:00, a fost înregistrată și poate fi găsită pe DC News, DC News TV și DC Medical, dar și pe paginile de Facebook ale celor trei site-uri, cât și pe canalul de Youtube al DC News.
Raed Arafat a abordat tema aglomerației de la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU), explicând realitatea din teren și cum România se încadrează în standardele mondiale pe acest aspect.
"Ce ni se spune? Ni se spune că UPU e foarte aglomerat. Am auzit bazaconia că UPU e aglomerat pentru că SMURD-ul duce bolnavii acolo. Hai să înțelegem. Cum vin bolnavii la UPU? Vin cu ambulanța, cu SMURD-ul și cu mijloace proprii. Culmea este că procentul ce vine cu SMURD-ul și cu Ambulanța nu depășește 30%. Undeva la 65%-70% sunt veniți cu mijloace proprii, dar nu înseamnă că nu sunt urgențe. Nu e o regulă care să zică că dacă ajungi cu mijlocul propriu nu ești în urgență sau că starea ta nu poate să se agraveze. Vă dau un exemplu, nu se simte cineva bine. Se simte brusc obosit și începe să transpire. Nu cheama 112. Urcă în mașină și pleacă la UPU. Cum ai pus electrocardiograma pe el găsești ‘infarct miocardic’. Atunci, asta automat este o urgență majoră. Trebuie să ajungă să i se pună stent. Este tot contra cronometru, chiar dacă a venit cu mașina proprie. Nu e criteriu de diferențiere a modului de sosire. De regulă, ambulanța și SMURD-ul aduc, într-adevăr, pacienții care au sunat la 112, și nu toți cei aduși sunt pacienți critici acolo. O parte sunt critici, iar alții nu. Nu putem atribui aglomerația de la UPU unui serviciu care aduce pacienții prin 112. Asta este fals. SMURD-ul, de regulă, aduce între 5%-10%. Ambulanța aduce între 20%-25%. De ani de zile le calculăm. Au crescut puțin la ambulanță în timpul pandemiei, iar după au revenit unde au fost. Nu putem vorbi de o supraaglomerare cauzată de serviciile de ambulanță. E absurd să vorbim de asta", a spus Raed Arafat.
"Dacă vedem triajul, o să observăm că pacienții se împart în 5 categorii. Este un sistem de triere care este făcut internațional. Nu este o invenție românească. Acolo avem, de exemplu, cod roșu. Acestea sunt cazurile foarte grave, iar roșu înseamnă că trebuie să lucrezi pe el instant. Poate să însemne stop cardiac, șoc hemoragic, chestiuni de acest gen. Apoi, codul galben. Galben înseamnă că dacă nu-l preiei în primele 10 sau 15 minute, atunci e foarte posibil să ajungă în roșu. După care, la capătul celălalt avem codul albastru și codul alb. Sunt pacienți care nu necesită multe și pot fi rezolvați în cabinetele de medici de familie, majoritatea lor. Ei alcătuiesc numai 15% din totalul triajului dat de UPU-urile care ni se transmit. Într-un final rămâne verdele, care este aproape de 70%. Verdele include fracturi, tăieturi, oameni cu febră care au pneumonie, cazuri care pot să se agraveze, dar pe o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, include și oameni care nu știu ce au, s-au simțit rău și au venit. Include uneori oameni care, într-adevăr, au nevoie de îngrijiri, de investigații, și nu au avut acces în altă parte. Nu ajuns la medicul de familie că nu au reușit. Nu au ajuns la medicul de familie că au crezut că la UPU e mai bine. Deci, acestea sunt situații mondiale. Nu e România singura", a explicat Raed Arafat.
VEZI EMISIUNEA COMPLETĂ AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu