EXCLUSIV  Incursiune în timp - de la începuturile tehnologiei la Blade Runner și Star Trek, modelul ficțional al comunismului. Bulai: În anii '70 americanii se lăudau că pot asculta orice telefon fix de pe glob

foto: Freepik
foto: Freepik

Alfred Bulai și Val Vâlcu au depănat amintiri de pe vremea telefonului fix și a telecomenzilor cu fir.

Discuția a debutat subit după un moment ușor comic, total neprevăzut. Jurnalistul Vâlcu a fost întrerupt de o pisică din locuința de unde intrase pe live pentru o nouă ediție "Nod în papură", moment în care partenerul său de discuție, sociologul Alfred Bulai, a comentat în stilu-i caracteristic.

Val Vâlcu: "O pisică încearcă să deschidă ușa, sare pe clanță... stai să o ademenesc să intre"

Alfred Bulai: A trimis-o SRI-ul, CIA-ul, o fi având inteligență artificială în zgardă... cine știe, un microfon, un cip...

Val Vâlcu: Eu am auzit de acvarii cu pești din ăștia artificiali, cu niște motorașe care-i învârt pe acolo... Dar știi că nu inventăm noi nimic? Autorul care-a imaginat Blad Runner - bine, cartea era mult mai tare - se numea așa: "Visează androizii oi electrice?" Era o lume în care animalele dispăruseră iar cei care doreau să aibă un animăluț aveau oi electrice. Uite de-aici a pornit Blad Runner cu vânătoarea de androizi, în fine... E genial Philip K. Dick! SF-ul e mai mult un pretext așa, dar cei care au făcut filmul n-au imaginat că vor fi telefoane mobile. Ăla vorbea de la un telefon public!

Alfred Bulai: Da, bine... în general, tehnologiile au pătruns la Hollywood, în filme, odată cu istoria reală a tehnologiei. Adică n-au fost chiar atât de deștepți scenariștii. Gândește-te că în Star Trek, ăla vechi, primul, din anii '60, ăia deschideau ușile cu clanța. Și când au apărut la supermarketuri, în America, ușile care se deschideau singure au apărut și la ei, acolo, în film. Dacă vrei, într-adevăr, e o nuvelă scrisă de Jules Verne despre viața unui jurnalist din anul 2000 nu știu cât. Dă-ți seama, Jules Verne e în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Și acolo descrie televizorul, diverse aparate care nu existau pe vremea aia, probabil că a căutat jurnale cu ideile unor oameni de știință, - mă rog, nu le-a inventat el - dar erau multe lucruri spectaculoase, inclusiv ideea de telefon mobil.

Star Trek este, de fapt, modelul ficțional al comunismului. Star Trek este comunismul. Adică e o societate fără clase sociale, toți sunt egali, există doar o birocrație. Exact după sloganul marxismului - Fiecare va munci după posibilități dar va primi după nevoi. Ai văcut că în Star Trek toată lumea are acces la tot ce are nevoie. Toți mănâncă la fel, comandă la fel, e egalitate absolută - imaginea comunismului. Comunismul a fascinat în istorie, încă de la Platon, pentru că sunt utopii care plac foarte mult - ideea că oamenii sunt egali, că nu sunt diferențe.

Val Vâlcu: Care era problema? Comunismul dădea egal, dar dădea egal în jos. Că dacă dădea egal în sus să am și eu două iahturi, trei vile...

Alfred Bulai: Dacă veneau klingonienii și la ăia era nasol, le tăia lumina... 

Performanțe tehnologice din vremuri apuse

Alfred Bulai: În anii '70, când nu știam ce-s telefoanele mobile, americanii se mândreau că pot asculta orice telefon fix de pe planeta Pământ. Tu realizezi? Și aia era o tehnologie vai de mama ei. Când a apărut ideea de telefon mobil la noi, pe la începutul anilor '90, m-am gândit că e un telefon care are un fir lung de tot și te plimbi mai mult cu el.

Val Vâlcu: Dar să știi că așa erau. Mai vedeau pe unul prin serialele americane că pleca din bucătărie în cealaltă cameră cu 5 metri de cablu cârlionțat.

Alfred Bulai: Păi și la noi când au apărut primele telefoane fixe dar cu receptor mobil, pe bluetooth sau nu știu ce unde, te plimbai cu el prin casă, stăteai în fotoliu în cealaltă parte a camerei, erai tare!

Val Vâlcu: Telecomanda la televizoare, la început, avea fir! 

Alfred Bulai: Da, da, am trecut pe telecomenzi după '90 dar o perioadă bună de timp, în America, era cu un cablu lung ca să nu te ridici. De ce au apărut? Când la început erau doar un canal-două era ok, rămâneai pe un canal. Când au început americanii să aibă mai multe canale a devenit stânjenitoare chestia să te ridici de 15 ori...

Povestea începuturilor din sfera tehnologică continuă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel