Liderii ucraineni au prezentat atacul din 6 august, cea mai mare invazie a Rusiei de la Al Doilea Război Mondial, ca dovadă că armata ucraineană poate încă reuși în operațiuni ofensive și poate surprinde inamicul.
Trupele ucrainene au capturat bucăți de teritoriu rus și soldați pe care să-i schimbe pentru prizonierii de război ucraineni, un impuls moral necesar pentru o armată care nu a obținut câștiguri semnificative pe propriul teritoriu din 2022.
O contraofensivă de anul trecut nu a reușit în mare parte să recucerească teritoriile ocupate de Rusia, iar trupele Moscovei au avansat constant în est, în lupte grele care au epuizat resursele ucrainene. Eșecurile au alimentat un pesimism tot mai mare cu privire la rezultatul războiului, 32% dintre ucraineni fiind dispuși să accepte concesii teritoriale pentru a pune capăt conflictului, potrivit unui sondaj publicat luna trecută de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, în creștere de la 10% în urmă cu aproximativ un an.
În ultimele zile, atmosfera s-a mai luminat, cu meme-uri online care ironizează Rusia în urma acestui eșec, inundând rețelele sociale ucrainene. Mai mulți soldați ucraineni intervievați de Reuters lângă granița rusă săptămâna trecută erau în stare de spirit bună după ce s-au întors din misiunea de luptă din interiorul Rusiei.
Ofensiva, care a dominat buletinele de știri ucrainene, reprezintă "o victorie pe care nu am mai avut-o de mult timp", a declarat Roman Kostenko, un parlamentar și ofițer al serviciului de securitate al Ucrainei, care a participat la operațiune. "Este un succes din multe puncte de vedere - atât la nivel internațional, cât și pentru noi înșine - că am preluat inițiativa", a declarat Kostenko pentru un post de radio ucrainean. Cu toate acestea, trupele Kievului întâmpină rezistență și suferă pierderi, a adăugat el.
Președintele Volodimir Zelenski a descris atacul ca un moment de cotitură care demonstrează că amenințările de retaliere ale Kremlinului au fost doar o cacealma și a îndemnat aliații Ucrainei să relaxeze restricțiile privind utilizarea armelor furnizate din străinătate. "Lumea vede că totul în acest război depinde doar de curaj - de curajul nostru, de curajul partenerilor noștri", a declarat Zelenski luni. Șeful armatei, Oleksandr Sîrski, a declarat marți că forțele sale au avansat cu 28-35 de kilometri în regiunea Kursk, în timp ce Moscova își muta unele dintre trupele sale din alte direcții pentru a întări pozițiile acolo.
Ucraina a lovit cel puțin două poduri cheie în regiune, complicând eforturile Rusiei de a respinge atacul. "Aceasta va schimba situația în favoarea noastră. Întrebarea este cât de mult", a spus Oleksandr Viktorovych, un analist financiar al cărui frate luptă în estul Ucrainei. "Pe de altă parte, toți trebuie să înțelegem că orice operațiune ofensivă - indiferent cât de bine este planificată - implică pierderi."
Nu toți au fost la fel de entuziasmați de faptul că Ucraina alocă resurse valoroase într-un moment în care frontul său extins din Est este sub presiune serioasă din cauza unui asalt rusesc. Yaroslav Mandel, un veteran de război care s-a înscris pentru a lupta împotriva forțelor ruse după prima invazie din 2014, a descris incursiunea din Kursk ca o operațiune periculoasă care ar putea contribui la prăbușirea apărării în Est.
"Ceea ce au făcut ei este un spectacol", a spus el. Forțele Moscovei se apropie de nodul de transport cheie din est, Pokrovsk, unde oficialii spun că până la 600 de persoane fug în fiecare zi, cu trupele ruse la doar 10 km de periferie. Rusia presează, de asemenea, orașul Torețk din Est, a cărui cădere ar aduce armele Moscovei mai aproape de un alt oraș cheie și de o rută de aprovizionare pentru o mare parte a forțelor ucrainene din regiunea Donbas.
Moscova a susținut că a capturat două orașe din apropiere în această săptămână. "Strategia trebuie să fie să ne apărăm țara acolo, în Donbas", a spus Mandel. "Aceasta este prima prioritate."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu