Evenimentele politice din Catalonia sunt importante, dar este prea curând să spunem dacă ele vor afecta stabilitatea financiară a zonei euro, a afirmat, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, transmite Reuters.
"Este prematur să concluzionăm că situaţia din Catalonia reprezintă un risc la adresa stabilităţii financiare", a declarat Draghi, după şedinţa de politică monetară a BCE.
Dacă se va despărţi de Spania, Catalonia va părăsi probabil Uniunea Europeană şi zona euro, întrerupând finanţarea băncilor sale de către BCE.
Cea mai mare bancă din Catalonia, Caixabank, a anunţat săptămâna aceasta că s-a confruntat cu retrageri din depozite, de la 1 octombrie, după votul pentru independenţă care a fost declarat ilegal de autorităţile de la Madrid, însă de atunci tendinţa s-a inversat.
După vot, Caixabank şi Sabadell şi-au mutat sediile centrale în alte regiuni spaniole, într-o încercare de a calma persoanele care au depozite.
Escaladarea crizei politice din Catalonia a determinat Spania să-şi reducă estimările de creştere a economiei în 2018, un indiciu al modului în care tensiunile afectează încrederea în economie.
Efecte în Spania
Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută autorităţilor UE de Executivul spaniol, se arată că PIB-ul va înregistra anul viitor un avans de 2,3%, faţă de 2,6% previzionat anterior.
Ministerul Economiei susţine că revizuirea a fost cauzată de încetinirea creşterii mondiale şi a cheltuielilor de consum în Spania, ca rezultat al turbulenţelor din Catalonia, care reprezintă a cincea parte din economia Spaniei şi ale cărei venituri din taxe sunt cruciale pentru bugetul naţional.
Tensiunile sunt în creştere după ce, la 1 octombrie, a avut loc un referendum ilegal pentru independenţă în Catalonia, cea mai bogată regiune a ţării, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu