Independența Lituaniei ar putea fi pusă sub semnul întrebării. În Duma de Stat din Rusia a fost depusă o inițiativă de anulare a deciziei din 1991

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

În Duma de Stat din Federația Rusă a fost depusă o inițiativă legislativă de anulare a deciziei  Uniunii Sovietice de recunoaștere a independenței Lituaniei.

Duma de Stat a Federației Ruse a înregistrat un proiect de lege privind „Anularea recunoașterii independenței Lituaniei” din 6 septembrie 1991, a cărui recunoaștere a fost considerată ilegală de membrul partidului Rusia Unită Evgheni Fedorov, a raportat ZN.ua, miercuri, 8 iunie.

Fedorov consideră că decizia de a recunoaște independența Lituaniei a fost ilegală pentru că „a încălcat Constituția URSS”.

Parlamentarul rus susține că, „potrivit modificărilor aduse Constituției Federației Ruse, prin care se anunță succesiunea Rusiei după URSS, se pot anula actele juridice ale unui stat deja inexistent. În același timp, consideră decizia Consiliului de Stat al URSS ca fiind ilegală, deoarece în Lituania nu a avut loc un referendum privind secesiunea de URSS și, de asemenea, nu a fost stabilită o perioadă de tranziție pentru a lua în considerare toate problemele litigioase”, se arată în publicație.

După cum a raportat agenția ucraineană de știri, pe 22 martie, consilierul biroului președintelui Mykhailo Podoliak a spus că Rusia nu se va opri la ocuparea Ucrainei și își va continua drumul distructiv către Europa.

Pe 6 aprilie, Rusia a amenințat Finlanda cu „măsuri de răzbunare” din cauza dorinței țării de a adera la NATO, conform Ukranews.

Lavrov spune că exportul cerealelor e blocat de Ucraina, care își ține porturile minate. Rusia a ocupat aproape tot litoralul ucrainean

Ministrul de externe al Rusiei a declarat că Ucrainei revine sarcina să rezolve problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor.

Adresându-se reporterilor la Ankara, în urma discuțiilor cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, Lavrov a susținut că nu este necesară nicio acțiune din partea Rusiei, deoarece aceasta și-a asumat deja angajamentele necesare.

„Declarăm zilnic că suntem gata să garantăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă către golful [Bosfor], suntem gata să facem asta în cooperare cu colegii noștri turci”, a spus el.

„Pentru a rezolva problema, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminarea acestora, fie prin delimitarea coridoarelor sigure, nu mai este nevoie de nimic”, a spus ministrul rus al Afacerilor Externe (citește continuarea AICI).

Rușii folosesc proviziile de mâncare asemenea unei arme de intimidare a Ucrainei

Uniunea Europeană (UE) trebuie să "demonteze dezinformarea Rusiei" care acuză Occidentul pentru criza alimentară mondială, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează miercuri dpa.

"Alimentele au devenit parte din arsenalul de teroare al Kremlinului şi nu putem tolera acest lucru", a spus Von der Leyen în Parlamentul European reunit la Strasbourg.

Ursula von der Leyen a răspuns astfel la încercările Moscovei de a da vina pe sancţiunile Occidentului ca răspuns la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei - invazie care a intrat deja în a patra lună - pentru creşterea preţurilor la produse alimentare la nivel global.

Livrările de cereale au fost drastic reduse

Livrările de cereale din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali, au fost reduse în mod drastic din cauza blocadei impuse de Rusia asupra porturilor ucrainene şi a bombardamentelor asupra depozitelor.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a atenţionat că războiul va agrava foametea la nivel global, 54 de ţări africane - care importă aproape jumătate din grâul lor din Ucraina şi Rusia - fiind cele mai vulnerabile.

Naţiunile Unite încearcă să medieze un acord între Rusia, Ucraina şi Occident pentru reluarea exporturilor din porturile de la Marea Neagră, dar încrederea este extrem de scăzută (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel