India se pregătește să interzică exporturile de zahăr, prima dată în ultimii șapte ani.
India se pregătește să interzică exporturile de zahăr pentru prima dată în ultimii șapte ani, ca urmare a unei recolte de trestie de zahăr cu randament scăzut, afectată de lipsa de precipitații, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Astfel, potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, ţara asiatică este posibil să restricţioneze exporturile de zahăr în noul sezon care a început la 1 octombrie 2023 şi o decizie oficială va fi anunţată în curând. Este posibil să fie emise cote pentru anumite vânzări pe pieţele externe, dacă situaţia de aprovizionare pe piaţa internă se va îmbunătăţi, au precizat sursele.
India a înregistrat cel mai slab sezon de ploi musonice din ultimii cinci ani şi orice scădere a producţiei agricole va creşte presiunile asupra Guvernului premierului Narendra Modi de a controla inflaţia produselor alimentare înaintea alegerilor de luna viitoare şi a celor din 2024. Restricţiile la export vor pune presiune asupra pieţei şi este posibil să ducă la creşterea cotaţiilor futures la bursele de la New York şi Londra.
India a introdus un sistem de cote în sezonul 2022-23 şi a restricţionat exporturile de zahăr până la aproximativ şase milioane de tone, comparativ cu exporturi nerestricţionate de 11 milioane de tone în anul anterior.
De altfel, cotaţiile la zahăr brut au urcat în luna septembrie până la cel mai ridicat nivel din ultimi 12 ani pe fondul îngrijorărilor cu privire la livrările limitate, în pofida unei recolte consistente de trestie de zahăr în Brazilia, cel mai mare producător mondial.
Separat, producţia de zahăr în Thailanda, al doilea mare exportator mondial, ar urma să scadă şi ea cu aproximativ 20% la următoarea recoltă din cauza unei secete severe, potrivit unei estimări a unei Asociaţii profesionale din sectorul zahărului. Debutul fenomenului meteo El Nino în acest an a dus la condiţii secetoase şi precipitaţii mai mici în multe părţi din Asia.
Deși nu există date exacte despre cantitatea exactă de zahăr consumată la nivel mondial în fiecare zi, deoarece consumul de zahăr variază în funcție de locație, cultură și obiceiuri alimentare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) precum și alte organizații de sănătate monitorizează consumul de zahăr și furnizează estimări.
Astfel, conform datelor disponibile până în septembrie 2021, consumul mediu de zahăr pe cap de locuitor variază semnificativ de la țară la țară. În unele țări dezvoltate, consumul de zahăr este mult mai mare decât în țările în curs de dezvoltare. În medie, consumul zilnic de zahăr pentru o persoană poate varia de la câteva grame până la 100 de grame sau mai mult, în funcție de obiceiurile alimentare locale.
Este important de menționat că un consum excesiv de zahăr este asociat cu o serie de probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Prin urmare, multe organizații de sănătate și guverne au încercat să reducă consumul de zahăr în rândul populației prin promovarea alimentației sănătoase și etichetarea alimentelor cu conținut ridicat de zahăr.
Pentru datele cele mai recente despre consumul de zahăr la nivel mondial, ar trebui să consultați surse oficiale, cum ar fi rapoartele OMS sau organizațiile de cercetare care se ocupă de nutriție și sănătate publică, recomandă Chat GPT.
Citește și: Taxa pe zahăr poate duce la şomaj. Avertismentul unui ministru de Finanţe. "Ajungem să ne omorâm industria"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu