India lansează o misiune spațială pe Venus

India pregătește o nouă misiune interplanetară cu buget redus, ținta fiind Venus, pentru care va dispune și de ajutorul specialiștilor de la NASA.

Potrivit spacealliance.ro, agenția spațială indiană ISRO vrea să continue revoluția pe care a produs-o în 2014 în domeniul spațial, când, la prima încercare și cu o misiune cu buget foarte mic, a reușit să ajungă la Marte, tinta atinsă doar de SUA, Europa și Rusia, dar cu bugete substanțial mai mari.

Succesul lui Mangalyaan, satelitul indian la Marte, nu este întâmplător, ci vine în urma unui plan de dezvoltare pe termen lung pe care ISRO l-a implementat și care începe să își arate rezultatele.

India a ajuns pe Marte

Managementul ISRO a venit cu un concept foarte interesant: o agenție guvernamentală care este în același timp actor pe piața comercială, vânzând servicii și produse, și reușind astfel să își auto-finanțeze o parte din cheltuielile din programele de cercetare. Totul însă cu sprijin politic. De altfel, guvernul și politicienii au înțeles miza, acest fapt fiind vizibil în evoluția bugetului pe care ISRO l-a avut la dispoziție în ultimii ani, în permanentă creștere

În acest context, India are în vedere o re-editare a misiunii Mangalyaan, una de explorare a unui asteroid și chiar o misiune spre Venus, pentru acesta din urmă ISRO urmând să aibă sprijinul NASA. Inginerii indieni și americani vor coopera în special pe partea de observații științifice. La Venus au ajuns 40 de sateliți până acum, ei aparținând doar celor trei agenții spațiale mari: NASA, ESA și Roskosmos.

Misiunea indiană spre Venus va copia în mare parte platforma cu care ISRO a obișnuit în cazul lui Chandrayaan și Mangalyaan: o platforma mică, stabilizată triaxial, cu componente care și-au dovedit fiabilitatea; plus o parte de instrumentație științifică cu capabilități tehnice medii și costuri reduse; o lansare la bordul unei rachete indigene (PSLV sau eventual GSLV).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel