Avatar 2 - Calea Apei înregistrează deja cifre uriaşe la box-office, dar filmul nu a reuşit să impresioneze pe toată lumea. Populaţia indigenă din zona Noii Zeelande şi numai critică modul în care au fost create unele personaje.
Creatorii filmului Avatar - Calea Apei şi-au atras nenumărate critici pentru modul în care superproducţia dă o notă strălucitoare colonizării, dar şi pentru descrierile considerate rasiste ale culturii şi populaţiilor native.
Populaţiile indigene spun că problemele din primul film au reapărut şi în continuare, mai ales în ceea ce priveşte descrierea populaţiilor Na'vi, extratereştrii din film inspiraţi din mai multe triburi din întreaga lume. De altfel, populaţia Na'vi din cel de-al doilea film, triburile din lumea oceanică, sunt influenţate puternic de cultura Maori, indigenii din Noua Zeelendă.
Cheney Poole, în vârstă de 27 de ani, cunoscut ca Otautahi, Aotearoa, în limba maori, spune că modul în care au fost descrise personajele din lumea apei în film reprezintă "doar un alt exemplu al romanticizării colonialismului".
"Aruncă o notă romantică asupra a ceea ce nu numai populaţia Maori a îndurat, ci şi asupra lucrurilor prin care au trecut multe populaţii indigene din lume, şi aproape că ascunde suferinţa, atât din trecut, cât şi din prezent", a spus Poole, citat de Washington Post.
James Cameron, care acum nu a făcut niciun comentariu, a numit în 2012 filmul Avatar ca "o repovestire ştiinţifico-fantastică a istoriei Americii de Nord şi de Sud la începutul perioadei coloniale". Într-un interviu recent, regizorul a spus şi că a încercat să aducă îmbunătăţiri în al doilea film, după ce a ascultat opiniile grupurilor marginalizate.
"Oamenii care au fost transformaţi în victime de-a lungul istoriei au mereu dreptate. Nu depinde de mine, vorbind din perspectiva privilegiilor de persoană albă, să le spun că greşesc", a punctat Cameron.
Lailatul Fitriyah, care studiază decolonizarea la Şcoala de Teologie din Claremont, spune că nu a vrut nici măcar să vadă continuarea, după ce a văzut primul film. Ea spune că a fost oripilată de faptul că Jake Sully, personajul principal, a fost transformat în Na'vi, pentru că aduce prea mult cu ideea că un colonialist poate să devină nativ, doar pentru că a învăţat câte ceva despre acea cultură.
Criticii de film au întâmpinat Avatar - Calea Apei cu recenzii mixte, dar spre partea pozitivă, iar publicul a umplut sălile de cinema, chiar dacă încasările sunt ceva mai mici decât se aşteptau realizatorii.
Autumn Asher BlackDeer, profesor asistent la Universitatea din Denver, spune că filmele Avatar nu fac altceva decât să întărească imaginea nativilor, aşa cum este ea prezentată în media. În plus, spune ea, faptul că aceste filme se inspiră de la mai multe triburi poate duce la ideea că toate triburile indigene sunt la fel, ceea ce este un stereotip.
"M-am săturat să aud poveşti despre indigeni din perspectiva unor albi. Nu avem nevoie de filme cu buget mare făcute de Hollywood. Ne-am putea spune propriile poveşti", a spus BlackDeer.
La începutul acestei săptămâni, jurnalistul Val Vâlcu a asemănat Avatar - Calea Apei cu o "shaorma cu de toate", arătând toate influenţele din cultura pop prezente în această superproducţie. VEZI AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News