Shell a plătit taxe excepționale zero în Marea Britanie, în ciuda faptului că a obținut profituri globale record de aproape 30 de miliarde de dolari (26 de miliarde de lire sterline) până acum, în acest an, ceea ce a determinat guvernul să revizuiască o schemă de taxare care trebuia să strângă miliarde pentru a aborda criza costului vieții.
Compania petrolieră cu sediul în Marea Britanie a declarat că nu a plătit taxe și nu se aștepta să o facă pe parcursul anului 2022, deoarece entitatea sa corporativă britanică nu a realizat niciun profit, parțial din cauza cheltuielilor mari pentru forarea petrolului în Marea Nordului.
Rishi Sunak, care a preluat funcția de prim-ministru marți, a introdus taxa pe profitul energetic în mai, când era ministru de finante, pentru a ajuta la plata sprijinului pentru gospodăriile britanice afectate de criza costului vieții.
El a introdus taxa excepțională după ce a fost supus unei presiuni politice intense și a recunoscut că sectorul „obține profituri extraordinare, nu ca rezultat al modificărilor recente ale asumării de riscuri sau al inovației sau al eficienței, ci ca rezultat al creșterii prețurilor globale la mărfuri determinate parțial de războiul Rusiei” în Ucraina.
Cu toate acestea, Sunak a introdus și scutiri de taxe extinse pentru investițiile în extracție în câmpurile petroliere din Marea Nordului. Pentru fiecare 1 lire sterline cheltuită în Marea Nordului, acestea și-ar putea reduce taxele cu 91 p.
Guvernul se așteptase să strângă 5 miliarde de lire sterline din taxa pe profitul energiei, dar unii analiști au avertizat că utilizarea pe scară largă a scutirilor de taxe ar putea duce la o recuperare mult mai mică.
Shell a anunțat joi că profiturile sale globale au atins aproape 9,5 miliarde de dolari între iulie și septembrie, mai mult decât dublu față de suma pe care a obținut-o anul trecut, în aceeași perioadă. A spus că își va crește plățile către acționari.
Compania petrolieră a continuat să beneficieze de creșterea prețurilor la energie determinată de invadarea Ucrainei de către Rusia, dar nu a reușit să egaleze profitul record de 11,5 miliarde de dolari pe care l-a obținut în perioada aprilie-iunie. Compania a realizat anul acesta un profit total de aproximativ 30,1 miliarde de dolari, un record pentru primele trei trimestre.
Ben van Beurden, șeful companiei de petrol și gaze, a declarat la o conferință de energie la Londra: ”Într-un fel sau altul trebuie să existe intervenția guvernului pentru protejarea celor mai săraci. Asta poate însemna probabil că guvernele trebuie să taxeze oamenii din această cameră pentru a plăti pentru asta. Există o discuție de purtat despre asta, dar cred că este inevitabil.”
Săptămâna trecută, miniștrii UE au convenit să profite de câștigurile extraordinare ale companiilor și să le redirecționeze către clienți și întreprinderi, ca parte a unui pachet energetic inițial.
Executivul UE speră să strângă 140 de miliarde de euro prin intermediul taxelor. Blocul și-a stabilit, de asemenea, un obiectiv de a reduce consumul de energie, scrie The Guardian.
La începutul acestui an, fostul cancelar Rishi Sunak a anunțat o taxă excepțională pentru operatorii de petrol și gaze din Marea Nordului, în efortul de a strânge 5 miliarde de lire sterline. Cu toate acestea, Liz Truss a refuzat până acum să extindă acest lucru la companiile energetice, în ciuda faptului că trebuie să își finanțeze garanția prețului energiei, care limitează facturile.
UE a discutat, de asemenea, limitarea prețului gazelor naturale și al energiei în încercarea de a proteja consumatorii. Van Beurden a spus că acest lucru ar putea împiedica eforturile de a aduce mai mult gaz în Europa, deoarece țările încearcă să înlocuiască deficitul de gaz rusesc după invazia Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News