Parlamentul Indoneziei a decis la începutul săptămânii să crească vârsta minimă legală de căsătorie în cazul fetelor, de la 16 la 19 ani, decizia fiind salutată miercuri de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului care o consideră o victorie în lupta pentru a pune capăt căsătoriilor tot mai numeroase între copii, informează dpa.
Luni, Camera Reprezentanţilor a Parlamentului indonezian a revizuit legislaţia ţării privind căsătoriile, ce data din 1974, majorând vârsta de căsătorie pentru femei la 19 ani.
Vârsta de căsătorie pentru bărbaţi a rămas neschimbată, la 19 ani.
"Suntem recunoscători. Chiar dacă am dorit creşterea vârstei (de căsătorie a femeilor) la 21 de ani, cel puţin 19 ani nu mai înseamnă minore", a declarat Budi Wahyuni, vicepreşedintele Comisiei Naţionale privind Violenţa împotriva Femeilor. "Este un compromis, pentru că ştim că mai sunt unii oameni care se opun (schimbării)", a spus el.
Potrivit Fondului Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), Indonezia se situează pe locul opt în lume în ceea ce priveşte numărul de naşteri în rândul minorelor, cu aproape 1,5 milioane, în condiţiile în care 14% dintre fetele din această ţară se căsătoresc înainte de 18 ani.
Tentativa precedentă a activiştilor de a modifica legislaţia a eşuat când Curtea Constituţională a Indoneziei a respins în 2015 o petiţie în vederea creşterii vârstei minime legale de căsătorie pentru fete. Însă, printr-o decizie surprinzătoare luată în decembrie, Curtea, într-o altă componenţă, a cerut Parlamentului să revizuiască legislaţia ca răspuns la o petiţie înaintată de femei care se căsătoriseră când încă erau minore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News